70 % turvapaikkahakemuksista kielteisiä, palaajia integroidaan nyt kotimaihinsa

Ruotsalaiseen turvapaikkakieleen on syntynyt uusi käsite: “återintegration” eli suomeksi jotain sellaista, että kun turvapaikanhakija on saanut kielteisen päätöksen ja hänet palautetaan kotimaahansa, niin palaaja integroidaan takaisin kotimaahansa.

Återintegration, eli paluuintegraatio, kyse on siitä, että tällä hetkellä Ruotsi lätkii kielteisiä turvapaikkapäätöksiä siihen tahtiin, että 70 % hakemuksista on kielteisiä.

Sverigesradion mukaan Örebron läänihallitus on nyt aloittanut operaation, jolla vapaaehtoisjärjestöjä (lue: erilaiset turvapaikka-aktivistien organisaatiot) ja uskonnolliset yhteisöt koulutetaan auttamaan palaajia takaisinintegroitumaan omaan kotimaahansa, josta ovat jossain vaiheessa lähteneet Ruotsiin turvapaikanhakijoiksi.

Kotiinpalaajia halutaan toisin sanoen auttaa kotiinpaluussa, että he pääsisivät takaisin kiinni elämän syrjään omissa kotimaissaan. Monet palaajat ovat oleskelleet Ruotsissa jo ehkä pitkiäkin aikoja, eikä elämän aloitus kotimaassa ei ole helppoa. Monet tarvitsevat tukea ja olkapäätä, joka tukee vaikeassa tilanteessa.

– Kotiinpaluuseen liittyy paljon pelkoja, sillä he ovat joskus jättäneet kaiken taakseen. Me teemme nyt sen, että paluusta tulisi hyvä, kertoo integraatioasiamies Sverigesradiolle.