Göteborgin pommittaja edelleen etsinnässä

Göteborgin viime tiistaisella pommi-iskulla on ollut suurenpuoleiset seuraukset. Sadat ihmiset ovat jääneet asunnottomaksi. Joillakin lähes koko omaisuus tuhoutui räjähdyksessä.

Poliisi ei ole paljastanut toistaiseksi räjähdyksestä mitään uutta. Se on kerrottu, että ketä etsitään, ja että räjähdys aiheutti isoja tuhoja. Kaikkiaan 140 huoneistoa sai enempi tai vähempi vahinkoja. Jotkut tuhoutuivat täysin, joissakin tuli eteen vain pientä pintaremonttia.

Kerrostalo näyttää menneen purkukuntoon tai ainakin osia siitä, sillä vauriot ovat niin suuret ja perustavanlaatuiset. Esimerkiksi vesi- ja kaukolämpöverkosto on tuhoutunut siten, että tällä hetkellä rakennukseen ei tule lämpöä eikä vettä. Myös sähköt on katkaistu. Joitakin osia talosta on – ei romahduspisteessä, mutta monet suuret halkeamat elementeissä tekevät saneerauksesta melko mahdottoman ja toistaiseksi asuinkelvottoman.

Asukkaita on päästetty hakemaan huoneistoihin tavaroitaan, mutta ainakaan kolmessa rapussa ei voi asua.

 

Pommi-iskusta on etsintäkuulutettu 55-vuotias Mark Lorentzon. Mies on vangittu poissaolevana, mutta vielä ei poliisi ole löytänyt häntä. Ympäri kaupunkia ja Länsi-Ruotsia on tehty useita kymmeniä kotietsintöjä, mutta Lorentzon on edelleen vapaana.

Poliisin mukaan on mahdollista, että Lorentzon on häipynyt maasta esimerkiksi entiseen kotimaahansa Puolaan. Lorentzon ei ole miehen syntymänimi, vaan hän on vaihtanut puolalaisen nimensä enemmän ruotsalaiseksi joskus aikuisiällään Ruotsissa. Mies on muuttanut lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin, mutta hänellä on ollut yhteyksiä Puolaan.

Lorentzon tiedettiin viimeisten kuukausien aikana ajelevan puolivaloilla. Kasetti veti nauhaa pesään. Mies oli mm. saanut porttikiellon vanhainkotiin, jossa hänen äitinsä asuu. Mies oli mennyt sinne puolialastomana.