Kolaripaikalla loiva mutka – miksi auto lähti sivuluisuun?

Tässä ei manata nyt salaliittoja taivaalle, vaan odotellaan, että poliisi kertoo omista tutkimuksistaan lisää. Joitakin kysymyksiä kolaripaikka aiheuttaa.

Mediassa esiintyneet kuvat antavat ymmärtää, että kolaripaikalla olisi jyrkänpuoleinen mutka. Mutta tosiasiassa mutka on hyvin loiva. Valokuvissa perspektiiviä vääristää pahasti se, että kuvat on otettu kaukaa ns. pitkällä putkella.

Alla kuvassa kolaripaikka, jossa autonromua on penkalla.

 

 

Googlen kartassa paikkaa katsottuna mutka ei siis ole mitenkään erityisen jyrkkä. Googlessa sama paikka, autonromu näkyy kuvan vasemmalla puolella olevan liikennemerkin etupuolella. Sekä valokuva, että Googlen katunäkymä ovat etelään päin.

 

Ilmakuvasta näkyy selvemmin, että mutka ei ole mitenkään erityisen jyrkkä, vaan ihan tavallinen moottoritien peruskurvi.

 

Kokenut, tai edes peruskokenut autoilija ei menettele auton hallintaa tuollaisessa mutkassa ihan noin vain. Jotain on täytynyt tapahtua, että auto on “lähtenyt lapasesta”. On puhuttu, että vauhtia olisi ollut 150-160 km/h:ssa, paikalla on 110 rajoitus. Tuollainen vauhti on ihan perus moottoritienopeus, eikä vauhti saa autoa jotenkin ihmeellisesti heittelehtimään.

Oletetaan, että autossa olisi perusrenkaat. Yhtäkkisen renkaan puhkeamisen kyllä huomaa, mutta auto ei siltikään karkaa käsistä. Eturenkaan puhkeaminen puollattaa autoa siihen suuntaan, kumman puoleinen rengas on puhki. Mutta ei se auto noin vain karkaa käsistä silloinkaa, kyllä auton pystyy ohjaamaan pientareelle.

Renkaiden sanottiin kuitenkin olleen puhkeamattomat. Puhkeamaton rengas on kaksiosainen, eli siinä on ulkorengas ja sisärengas. Jos ulkorengas rikkoontuu, niin sisärengas kestää vielä normaalia ajoa. Eli renkaan rikkoontuminenkaan ei pitäisi viedä autoa käsistä kuten tapahtui.

Mutta joka tapauksessa tällä hetkellä virallinen selitys on renkaan puhkeaminen.

Alla kuvassa luulisi äkkiseltään olevan renkaan jarrutusjäljet, mutta jäljet tulevat sivuluisussa olleen auton renkaiden jäljistä. Auto on kulkenut oikeanpuoleista kaistaa, kunnes se yhtäkkiä on lähtenyt sivuluisuun. Hirven väistö ei ole kovin hyvä selitys, sillä E4 on yhtä Ruotsinpituista hirviaitaa.

 

 

Eniten ihmetyttää tulipalo, joka oli todella voimakas. Autot syttyivät tuleen kuin amerikkalaisissa toimintaelokuvissa. Tosiasiassa autot syttyvät todella harvoin edes tuleen kolaritilanteissa, ja varsinkaan tuollaisiin räjähdysmäisiin paloihin. Silminnäkijät ovat kertoneet julkisuuteen, että tulipalo roihahti ilmiliekkeihin heti alussa, kuin sormia napsauttamalla.

 

Myös keskivaijerikaiteen pettäminen tuntuu kummalliselta. Toki vaijerissa on tietyt rajoitukset, tiedetään, että se ei pidättele raskaita ajoneuvoja. Henkilöauton suistuessa tieltä vaijeri kuitenkin toimii ikään kuin kuminauhana ja “palauttaa” auton takaisin tielle. Toisaalta tässä tapauksessa auto on luultavasti mennyt suoraan päin vaijeria, eli vaijeri on silloin voinut mennä auton ali tai yli.

Subscribe
Notify of
guest
41 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
kuvernööri

Lee Harvey Oswald

Ali S. Taja

Äkillinen ratinkäännös ja paniikkijarrutus seuraisi varmaankin siitäkin kun suurikalliberisella kiikarikiväärillä ammuttaisiin etuviistosta ohjaajan kohdalle tuulilasiin. 
Ei tarvitsisi välttämättä mennä edes lasista läpi.

Waltsu

Nykyaikaisia netissä koko ajan olevia autoja on otettu kokeilumielessä etänä hallintaan. On syötetty väärä nopeustieto ja pistetty pysäköintiavustin päälle…

Reijo Urpilainen

Selvä juttuhan tuo on. Auto oli hakkeroitu ja ohjattin rekan alle.

pöh

En ole paljoa seurannut koko tapausta, mutta koska luotto mediaan poliisiin ja ylipäätään kaikkeen “viralliseen totuuteen” on mennyt aikoja sitten, niin en ihmettelisi vaikka ei olisikaan ollut onnettomuus.

Aikki

Sama tuli mieleen, vaikuttaa siltä kuin Ruotsin poliisi pelkäisi kertoa totuutta.

Heinätuuli Kuuenkeli

Minä syytän valkoisen miehen systemaattista rasismia, trans/islamofobiaa sekä Trumpia!

jedemdas

ja äääääärioikeistoa, venäjävaikuttamista ja Putinkin + lähipiirit on varmasti viherfemakkokommarimedian listassa mukana.

Nokka vai kylki?

Vaijeri näyttää roikkuvan joten auto on ilmeisesti ”lentänyt” vaijerin yli.

Jos syynä on rengasrikko (1 kpl) niin mihin suuntaan menee auto kussakin eri (4) tapauksessa ottaen huomioon massan ja nopeuden, noinniinkuin luonnonlakien mukaan?
Ja mikä osa autoa siinä tapauksessa osuu rekannokkaan?

Monta asiaa

Itse ajoin aikoinaan Saksan Autobahnalla noin 180km/h kun autostani (Jaguar XJ12) räjähti oikea eturengas. Kauhea pamaus, kuminriekaleita maailma täynnä ja melkein sydänpysähdys. Ei muuta kuin jalka pois kaasulta ja varovasti jarrua. Auto ei heittelehtinyt, ei hyppinyt, ei vikuroinut millään tavalla. Aivan hallitusti pysähtyi tienpientareelle. Ja kyseinen tie oli silloin vielä niitä betonilaatta teitä. Sen jälkeen ole aina ihmetellyt että elokuvissa kun rengas puhkeaa niin aut hyppää ilmaan.

Ja todellakin tuo tulipalo… Dieselhän aikoinaan valittiin raskaiden polttoaineeksi myös siksi että se ei itsellään pala. Sitä kun on tankissa vähän enemmän kuin bensaa. Että ei kun kaasurekkoja odotellessa…

jupi

dieseli kun syttyy niin ei sammu hevin helposti. kuorma-autoissa tankit aika suojaamattomia

Sellaista

Diesel ei syty kovinkaan helpolla. On aika vaikeaa saada se syttymään.

Tässä on verrokkina bensiin vs. diesel leimahduspiste. On aikamoinen ero:

Bensiinin leimahduspiste on -40ºC, joten se palaa helposti jo normaalissa lämpötilassa. Dieselin leimahduspiste on +65ºC, joten sitä on kuumennettava, ennen kuin se palaa.

Jaakko Koponen

Olen ollut kyydissä kun autosta puhkeaa rengas mittarin näyttäessä 230 kmh eli oikea nopeus varmasti jotain 200 paikkeilla kun mittarivirhe huomioidaan. Oli vieläpä myös vasen eturengas, ja auto 2.4l Toyota vuosimallia 2000 luvun alkupuoli, ei silti tuollaista käynyt, vaan ratti tärisi pirusti, auto tärisi ja kuski kiroili, mutta hyvin saatiin pysähtymään tien laitaan. Aiemman postaajan kokemus Jaguaarilla varmaan pitää hyvinkin paikkansa, 20 x kalliimpi auto kuin vanha Toyota 🙂 Luulisi tosiaan näiden perusteellä että ei pelkkä renkaan puhkeaminen tuollaista tee, jollei kuskilla ollut kädet irti ratista ja tosi huono ajotaito… Joku muu syy täytyy olla, sairauskohtaus tjsp ?

Sami

Joskus kauan sitten silloisesta autostani, 144 Volvosta puhkesi takarengas 120 vauhdissa. En huomannut ajettavuudessa mitään muutosta, ihmettelin vain kummallista tärinää. Kun tärinä vain jatkui, pysäytin tienvarteen tarkistamaa mikä tärinää aiheuttaa. No, takarengas oli tyhjä, ja hajonnut perusteellisesti.

Toinen vastaava tapaus oli Mitsubishi Pajero maasturi, takarenkaan hajoaminen 100 vauhdissa aiheutti kovan tärinän, mutta ei vaikuttanut ajettavuuteen paljoakaan.

Sellaista

Pajerossa ja muissa maastureissa on aika korkeaprofliinen maastorengas yleensä, esim 235/60, 235/75 yms…Kyllä sellainen alkaa varmasti täristää. Vanhassa 144 Volvossa taas todennäköisesti 175/55 renkaat.

Muistan että joskus -90 luvulla myös puhkesi vanhasta jenkki Ford Crown Victoriasta eturengas, eikä sitäkään pahemmin huomannut ajossa.

Tehdäänkehitysmaayhd

Koronapiikki ja tekemättä jäänyt (ei kerennyt) haittailmoitus? Veritulppa aivoissa, sydänkohtaus tms. ?

jedemdas

No helskutti… Ei ne kuolleetkaan kolarissa vaan kuolinsyy tulee olemaankin korona ja sen vuoksi kun kuolleet olivat rokotevastaisia (sekä uskovat salaliittoteorioihin ja valheuutisiin) eli heillä ei ollut ihmiskoevaiheessa olevia testirokotuksia. Eli omasta syystään kuolivat koronaan.

Ohmygod

Oliko Scania?
Se on suosittu noissa teilaushommissa.

Kari Ilmarinen

Tuota tietä on ajettu hevoskuljetustrailereiden kanssa kymmeniä kertoja ja on aivan käsittämätöntä, että tuollainen “onnettomuus” voi edes sattua. Kotitilalta Perstorpin Ebbarpista Markarydiä kohti on tuo tosi hyvä tie, toisin kuin länttä kohti vanhaa Klippanin tietä länteen missä kuolonkolareita sattuu liki vuosittain. Palme, Estonia, Vilk – varmaan tullaan näitä komissioita perustamaan tästäkin, mutta ei totuuden selvittämiseksi vaan lähinnä sen peittämiseksi.
Näin varmaan tässäkin – muusta olisin yllättynyt.
Tämä on se “Ruotsin malli”.

Tietäjä

Jarrutusjälkien lyhyys ja kulma suhteessa tiehen ? Auton nopeus on täytynyt hidastua voimakkaasti ennen suunnan muutosta vastaantulevalle kaistalle ja vaijereiden läpi. Nuo eivät ole sivuluisusta tulleet jäljet. Jotain hyvin epätavallista on tapahtunut.

Vähän Hämäläinen

Jokohan poliisien sukunimet on julkaistu?

Qroquius Kad

David Omelius ja Andreas Rix.

Heikki

Mutta olivatko kääntyneet islamiin. Siltä haisee että jompikumpi ellei molemmat poliisit mukana itsemurha-attentaatissa, myös joku poliisilaitoksen auton huoltoryhmästä kenties. Pidän sitä mahdollisena että joku poliisilaitoksella on sabotoinut autoa siten, että se syttyy helposti jos auto ottaa osumaa. Auto ajettiin kovalla 160 kmh vauhdilla keskiaidan läpi ja vielä samaan aikaan kuorma-auto tulossa. Haluttiin saada riittävän kova osuma jotta jokin mekanismi laukeaa autossa. Olisiko vaikkapa tankkaaja laittanut osan bensan tilalle jotain muuta ainetta. Kenties nitroglyseriiniä tankin lähellä.

Erpa

Vai tehtailtiinko Vilksille uusi henkilöllisyys, että ei tarvitse enää vahtia, kun pidetään kuolleena?

Sellaista

Eikö tämä auto ollut mielestä jokin panssaroitu Range Rover, tai jokin vastaava maastoauto. Noissahan on monesti dieselmoottori, taikka bensiini V8. Tosin mikäli oli diesel, niin se ei todellakaan syty kovin helposti, ei vaikka miten tulitikulla yrittäisit. Tuollaisella luulisi tulevan paljon kilometrejä että sen perusteelle veikkaisin enemmän dieselmoottorillista mallia.

Äärimmäisen outo kyllä koko kolari.

Sellaista

Tässä näkyy polttoaineiden leimahduspisteet:

Bensiinin leimahduspiste on -40ºC, joten se palaa helposti jo normaalissa lämpötilassa. Dieselin leimahduspiste on +65ºC, joten sitä on kuumennettava, ennen kuin se palaa.

James Ponttinen

Expressenissä sekä rengasexpertti että turvamiesten kouluttaja sanovat ettei syy voi olla renkaan räjähtäminen koska turva-autoissa on renkaissa jonkinlainen erityinen suojarengas jonka kanssa pystyy ajamaan ainakin 160km/tunti. Kun rengas itse häviää mennään ikäänkuin vanteilla ja kaikki turvamiehet on koulutettu tällaiseen ajoon.

Mutta jospa renkaaseen olikin asennettu pommi joka pamautti sen tuusan nuuskaksi vanteineen?

Tiedän tapauksen kun 18 tonnin tankkiautosta pamahti rengas mutta ei sekään auto mihinkään suistunut vaan kuski ajoi sen tiensyrjään.

Sellaista

Nokialla ainakin on ns. Flat Run- rengas ja se toimii näin:

Nokian Flat Run -renkailla voi jatkaa ajamista renkaan puhkeamisen jälkeenkin. Tyhjentyneellä renkaalla voi ajaa noin 50 kilometriä, jos autossa on täysi kuorma. Jos autossa on vain kuljettaja, siirtoajo voi olla jopa 150 kilometriä.
Maksiminopeudeksi Nokian Renkaat suosittelee 80 kilometriä tunnissa. Erittäin liukkaalla kelillä tuntinopeus kannattaa pitää noin 50 kilometrissä.
Turvallisuussyistä Flat Run -renkaat voidaan asentaa vain autoihin, joissa on tietojärjestelmään integroitu ilmanpaineenvalvonta tai jokin muu renkaiden painemuutoksista varoittava järjestelmä sekä ajovakauden hallintajärjestelmä.

Last edited 2 vuotta sitten by Sellaista
valkohattuhakkeri

Auton renkaan sisään pystyisi rakentamaan vasta kovassa vauhdissa laukeavan “ansan”. Kun keskipakoisvoima ylittää vastajousen voiman niin pienen räjähteen nallin virtapiiri kytkeytyy ja – kaboom !

Sellaista

Tosin eikös se olisi voinut laueta jo auton kiihdyttäessä, koska eikö silloin keskipakovoima kasva myös.

valkohattuhakkeri

Renkaan sisällä mahdollisesti olevan kappaleen keskipakoisvoima on sitä suurempi mitä nopeammin se pyörii.
Koko auto pitää ensin kiihdyttää riittävään nopeuteen.

Mr X

Erikoinen tapaus,jokusen kerran ajanut itse samaa väylää….homma haisee…?

Trampas

Tuli noista renkaan jäljistä mieleen “kyttäpusu” toisella autolla, mutta kai sen joku olisi nähnyt.

Heikki

Tässä olisi hyvä tietää olivatko kuolleet poliisit (molemmat/toinen) kääntyneet islamiin mutta eivät muuttaneet nimeään vaan pitivät ruotsalaiset nimet. Noin tukevan, suojaavan, vahvan ja hyvin varustetun auton luulisi suojelevan hyvin. Tässä on ratkaisevaa nimenomaan tuo kova vauhti 160 kmh, ajaminen vahvan keskikaiteen läpi ja samaan aikaan vielä rekka tulossa. Tämä rekkakaan ei välttämättä ratkaiseva vaan ylipäätään tuo veto kovan keskikaiteen läpi kovalla vauhdilla. Auto oli “tuunattu” sellaiseksi että ajaja tiesi että antaessaan autolle kovaa osumaa, tapahtuu räjähdys. Samaan aikaan kenties toinen poliisi vielä pidätteli Vilskiä/jo lyönyt tajun kankaalle ettei hän pääsisi pakoon autosta. Autoon oli tehty luultavasti jokin viritys jonka sai laukeamaan kovasta osumasta.

Javemvet

Toinen poliiseista oli aikaisemmin työskennellyt Malmön ghetossa Rosengårdissa.

juhaII

Monesti ja aina kun on kuoleman aika. Lähtö täältä voi olla aivan peruskamaa tai jopa niin löyhässä, että se tuntuu silkalta kettuilulta.

Taitelija jokab tapauksessa eli eräänlaisessa “kuolemantuomion kopissa” odottamassa sen tuomioonpanemista.

Tosin nyt ei ollut “hyviä ihmisiä” osoittamassa mieltään sitä vastaan kuten psykopaatti lastenraiskaajien kohdalla. Aivan “korvaamaton” kun on!

terhomatti.hämeenkor

Jaa, muistanpa takavuosilta jonkun saksalaisen sarjan (Syyttäjä, erikoisryhmä Köln…), jossa oli peukaloitu autoa niin, että nopeus kiihtyi äärimmilleen. Ja saksalaisissa autoissahan sitä nopeutta riittää! Uhri lähti ajoon, ja yli 200:n vauhdissa auto muuttui ohjukseksi. Syttyi tulee, kuten Vilksinkin tapauksessa. Tulipa vain mieleen näistä hakkeroijien taidoista ja nykytekniikan antamista mahdollisuuksista.

Rahtari

Kyllä pate on oikeassa. Tuo ylin kuva on ylimitoitettu mutkan suhteen. Ei Jönköping-Helsingborg välillä ole tuon luokan mutkaa, olen siitä 100-varma.

Patella on sattunut pieni “vipa” kuva nro:2 kohdalla. Kuvan vasemmalla yläkulmassa on numero 117. Tämä on tienumero 117 joka lähtee Markaryd Södra kohti Vittsjö, Hässleholm, Kristianstad.

Ali Wale

Asennettu ohjauslaitteisiin pieni panos etäräjäytyksellä. Tämä on se allahuakbar-selitys!