Puola siirtänyt Valko-Venäjän rajalle sotilaita – uutta aitaa aletaan rakentamaan

Puolan on siirtänyt viikkojen aikana tuhansia sotilaita Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen. Käytännössä koko raja on miehitetty, eikä nykytilassa Valko-Venäjän työntämiä laittomia tulijoita Puolan kautta pääse kovin helposti Eurooppaan.

Osa Valko-Venäjän vastaista rajaa on aidattu. Pienimmillään rajalla on kaksikerroksinen “nato-lanka”, pahimpiin paikkoihin on rakennettu betonielementtiin upotettua teräsaitaa. Puolassa tunnetaan jo melko hyvin Valko-Venäjän metkut ja paikat, joista tulijoita yritetään työntää Puolan puolelle.

Puola ei kuitenkaan tyydy tähän. Sisäministeri Mariusz Kamiński ilmoitti alkuviikosta, että ministerineuvosto on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan Valko-Venäjän vastaiselle rajalle rakennetaan täyskattava turvamuuri, joka varustetaan nykyaikaisella videovalvontajärjestelmällä.

Tällä hetkellä rajalla on 130 km aitaa, mutta uusi aita kattaa kaikki sellaiset paikat, joissa ei ole luonnollisia esteitä, kuten vesistöt. Uuden aidan on suunniteltu olevan vastaava kuin Kreikan ja Turkin välinen aita, eli korkeutta rapiat viisi metriä.