Paine Valko-Venäjältä kasvaa

Saksalaisten medioiden mukaan Saksa alkaa pikku hiljaa varautumaan ja kunnostamaan vuoden 2015 aikana käytettyjä vastaanottokeskuksia uusille tulijoille. Pakolaisvirta Valko-Venäjältä Puolaan ja edelleen Saksaan on voimakkaassa kasvussa.

Valko-Venäjältä Puolaan käskytettyjen pakolaisten määrä alkaa näkymään jo Saksan ja Puolankin rajalla. Valko-Venäläiset rajavartijat käyttävät puolalaisten medioiden mukaan hyväkseen isoja tulijoiden ryhmiä, jotka käskytetään Puolan puolelle. Mutta koska he eivät pääse etenemään puolalaisten rajavartijoiden estäessä kulun, niin tulijoiden annetaan tulla takaisin Valko-Venäjän puolelle ja heidät kuskataan toisaalle, jossa yritetään samaa temppua samalla joukolla.

Tulijat ovat epätoivoisena yrittäneet väkisin Puolan puolelle, rikkoen mm. raja-aitoja valko-venäläisten rajavartijoiden avustuksella. Valko-Venäläiset rajavartijat kun eivät anna tulijoiden enää palata takaisin Valko-Venäjälle ja palata esimerkiksi kotiinsa, vaan heidät yritetään pakottaa jatkamaan matkaa Puolaan.

 

Puolalaisten rajavartijoiden mukaan tulijoilla on “vaarallisia työkaluja”, joita valko-venäläiset antavat heille, että he pääsisivät rajan yli. On epäilty, että valko-venäläiset saattavat antaa jopa aseita tulijoille, jotta nämä yksinkertaisesti menisivät väkisin Puolan puolelle.

Puola on kirjannut tänä vuonna 20 000 laittoman rajan ylityksen yritystä, joista yli puolet on tapahtunut tässä kuussa. Jonkun verran on jo päässytkin rajan yli, sillä taas Saksan rajalla on näkyvissä nousua laittomien tulijoiden määrässä.

On melko selvää, että Venäjä ja Valko-Venäjä tekevät asiassa yhteistyötä. Monet tulijat tulevat Valko-Venäjälle Venäjän kautta ja tässä tilanteessa venäläiset rajavartijat vain päästävät tulijat Valko-Venäjän puolelle ilman passeja tai muita matkustusasiakirjoja. Lisäksi Valko-Venäjä lennättää tulijoita suoraan kolmansista maista, ainakin Turkista.

 

Puolasta näyttää siis tulevan vuoden 2015 Unkari. Eli se ratkaiseva maa, jonka kautta tulijat voivat päästä Eurooppaan. Jos Puola nostaa kädet ylös kasvavan paineen edessä, silloin Eurooppaa kohtaa jättimäinen tulijavirta. Jos taas Puola saa raja-aidan valmiiksi ja pystyy pitämään rajan kiinni, niin jossain vaiheessa paine siirtyy jonnekin muualle.