Mikä mies oli Einár?

Nils ”Einár” Grönbergin murha on aiheuttanut laajanpuoleista keskustelua Ruotsissa. Tosin on hieman epäselvää, että mistä keskustellaan.

Grönbergin murha jää naapurimaissa hieman mysteeriksi sen takia, että esimerkiksi Suomessa koko räppäriä ei tunneta. Toiseksi ruotsalainen populaarikulttuuri on aivan erilainen kuin Suomessa.

Ruotsissa kotimaiset bändit ovat kova sana. Niitä tulee liukuhihnalta. Varsinkin räppikulttuuri on ihan omaa luokkaansa. Suosittu räppibiisi soi Spotifyssä yötäpäivää, mutta huomenna tulee uusi vieläkin parempi. Biisi, jolla yritetään vetää kuulijaluvut entistä paremmaksi.

Tämän räpin ympärille on kehittynyt aivan oma kulttuurinsa, jollaista Suomessa ei edes ole. Yksin Tukholmassa on kymmeniä suosittuja räppijätkiä. Räppikulttuuria pitää yllä varsinkin ns. orten-räppärit. Ort tarkoitaa paikkaa tai seutua, ja tukholman slangissa sillä tarkoitetaan maahanmuuttajalähiöitä. Orten-räppärin voisi suomentaa siis yksinkertaisesti ”kehitysmaaräppäri, joka asuu jossain kammottavassa kehitysmaalähiössä tyyliin Rinkeby”.

Oleellista on siis tämä orten. Ruotsissa on myös sellaisia iskelmäräppäreitä, jotka jollottavat perinteisiä rakkauslauluja, mutta ne eivät ole suosittuja. Orten-räppäreillä on kaksi sanomaa: On vaikeaa kun on värillinen ja ruotsalaiset rasisteeraa. #niisk. Sitten on näitä gangstaräppäreitä, jotka ovat ihan oikeita gangstoja. Nämä ganstaräppärit ovat todella suosittuja Spotifyn listoilla.

Gangsta-biiseissä lauletaan kokaiinista ja marista, rikoksista ja yleisesti glorifiorioidaan rikollista elämää. Lisäksi olennainen osa biisien sisällöstä on ladella tappouhkauksia jollekin itselleen epämieluisalle taholle. Takavuosina uhkauksia ladeltiin rasistisille svergiedemokraateille, mutta nykypäivän  uhkaukset ovat toisiin kehitysmaista tulleille räppäreille, jengeille tai muille vihamiehille.

 

Grönbergin ongelma eivät olleet rikokset. Hän ei varsinaisesti ollut mikään gangsteri vaan enemmänkin mielikuvitushenkilö, fantasiahahmo. Hän pyöri tässä oikeiden gangstereiden ympyröissä, tunsi porukkaa ympäri kyliä ja hengasi vähän kenen kanssa milloinkin. Mutta hän ei itse osallistunut mihinkään erityisen ”paheksuttavaan” rikollisuuteen. Grönberg sai kyllä joskus pikku sakot kokaiinin käytöstä ja kortitta ajosta, mutta alamaailman mukaan hän ei itse ollut osallistunut yhteenkään kunnon rikokseen; murhiin tai pahoinpitelyihin.

Grönberg oli lahjakas räppäri ja teki hyviä biisejä. Hän kertoi ruotsalaisesta alamaailmasta ja erityisesti tästä keitysmaameiningistä. Hän imi vaikutteita biiseihinsä alamaailmasta, pörräsi siinä ympärillä osallistumatta itse siihen touhuun. Tässä gangstaräpin ympärillä pyörii tuhansia nuorukaisia, jotka diggaavat sitä kulttuuria… vähän samaan tapaan kuin meikäläinen nuorena jorkkina kuunteli Black Sabbathia, mutta ketä se saatanan palvonta oikeasti kiinnostaa niin kuin oikeasti.

 

Murhan motiiveja ei tiedetä ja sitä voidaan vain arvailla. Grönberg ei kertonut poliisille kidnappauksestaan oikeastaan mitään. Hän tiesi, että jos kertoo, niin henki olisi lähtenyt jo aiemmin. Grönberg ei saapunut oikeudenkäyntiin, jossa hänen asiaansa käsiteltiin. Hovioikeus oli määrännyt hänet haettavaksi ja kuultavaksi ensi viikolla tapahtuvaan oikeudenkäyntiin.

Se tiedetään, että gangsta-alamaailma oli luvannut Grönbergin murhasta palkkion ja häntä oli uhkailtu viime aikoina paljon.

– – –

Se mistä nyt keskustellaan, on hyvin varovaista keskustelua. Kaikki ruotsalaiset tietävät, että murhan takana on kehitysmaista tullu räppiklikki. Mutta yritäpä se sanoa siten, että et saa rasistin leimaa. Valtion johtoa myöten on paheksuttu murhaamista. Kummallisin piirre on se, että ”tapetaan niitä ruotsalaisiakin, ei yksin kehitysmaista tulleita nuorukaisia”.

Varsinkin äärivasemmisto on paheksunut tapahtumaa ei murhan takia vaan siksi, että miksi valkoisen jorkin murha saa niin suurta huomiota kun samaan aikaan värillisiä ammutaan liukuhihnalta.

 

36 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland
Suomi Finland
27.10.2021 12:50

Iltasanomissa on juttu Einarin äidin surusta.

Ullattavaa kulla:

Mukana ei ole tällä kertaa vetoomusta, jossa toivotaan, että ’toivomme, että tapahtuma ei aiheuta rasistista ulkomaalaisvastaisuutta ja sen lisääntymistä’.

Älä koskaan luota ma
Älä koskaan luota ma
26.10.2021 09:36

Mitä ihmettä Einari teki talon pyöräsuojassa kahden räppikaverin kanssa iltamyöhään?

Luulen että kaverit olivat yhteyksissä tappajiin ja ohjasivat tappajat oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Pötkivät sitten itse pakoon eri suuntiin ilman että heitä ammuttiin.

Blärgä
Blärgä
25.10.2021 14:07

Aika jännää eikö, tämä äijä ei ole vielä edes kuopattu eikä ketään enää kiinnosta vittuakaan koko tämä ukkeli eikä kohtalonsa.
NEXT!

Poliisilla Burn Out
Poliisilla Burn Out
26.10.2021 09:43
Vastaa...  Blärgä

Ainakin Ruotsinmaalla tahti on niin kova että se on max pari päivää huomiota per raato, vertaa Vilks-Einár.

Poliisi itkee, ei enää kävele polvillaan (”går på knäna”) vaan makaa maassa rähmällään. Poliisien Ammattiliiton puheenjohtaja sanoi TVssä että on suuri vaara että rikokset jäävät ratkaisematta, poliisi on loppuunkulunut, loppuunpalanut.

Sitkeä Tyyppi
Sitkeä Tyyppi
25.10.2021 08:05

Tämä suomalainen nainen on vuosikausia ollut katkera ja nyt siitä etteivät hänen poikansa (1 kuoli) saanut samanlaista huomiota kuin Einar: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-uppmarksamhet-kring-mordet-pa-ein-r-vacker-kritik
Johtunee siitä ettå Einar oli TUNNETTU, TIENASI mahdottomasti rahaa ja maksoi varmaan miljoonia myös VEROJA?

Bert puhuu asiaa
Bert puhuu asiaa
24.10.2021 22:04

Bert Karlsson on oikeassa: https://m.youtube.com/watch?v=5-AfD0Y0pU4

Einarin liikevaihto oli 19 miljoonaa kruunua.

Moktar
Moktar
26.10.2021 10:10
Vastaa...  Moktar

Korona ja ilmastonmuutos se johti tuohonkin tapaukseen. Miten se sananvapaus onkaan kaksoisstandardeilla määritetty, kuten moni kateellinen saattaisi tästäkin päätellä,
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15642719/jussin-takaratas-ja-maahanmuuttajat
Turhaan sitä pää punaisena öyhöttää ulkomaan asioista maahanmuuttajia haukkuen täälläkin. Näi sanoo Kirja. 😉

Särmääjä
Särmääjä
24.10.2021 19:24

Ruotsissa varmaan alkaa oleen tossa räppikulttuurissaan sama meno kun 80-90-lukujen USA:ssa, jossa mustien jengiväkivallan ympärille tuli mukaan gangstaräppi, tähteys ja bling bling.

Pah
Pah
24.10.2021 17:09

Tutkittu juttu. Turha kuvitella että nämä Eurooppaa ja pohjoismaita ”rikastamaan” haalitut keharit ja nämä muut ÄÖ-sekundabantut ymmärtäisivät ikinä käyttäytyä uusissa kotimaissaan kuin oikeasti älylliset olennot. On älyllistä epärehellisyyttä moista älyllistä kehitysharppausta heiltä edes odottaa.
https://laitonlehti.net/2018/10/20/uusin-ao-maailmankartta/
https://laitonlehti.net/2018/10/17/vihakartta-ao-maailmankartta/

Juho
Juho
24.10.2021 14:07

Hyvin valitettavaa, että hieno muusikko murhattiin. Ruotsi on kokenut suuren menetyksen. Ruotsin valtio on epäonnistunut sisäisen turvallisuuden ylläpidosta. Nolla turvapaikanhakijaa musujen karkotus

MattiS
MattiS
24.10.2021 15:55
Vastaa...  Juho

Kuuntelin hiukan tämän tyypin biisejä, en tykännyt. En mikään räppifani ole, mutta parempaakin ehdottomasti on. Tusinakamaa.

Itse kerjäsi ongelmia kun noissa ganstapiireissä pyöri. Halusi olla gangsteri, muttei aivan kantti riittänyt. Henki kyllä lähti kuin aidolla ganstalla.

Don’t Trust
Don’t Trust
24.10.2021 14:00

Leif GWn arvelun mukaan (Expressen) Einar on sopinut tapaamisesta kahden jätkän kanssa joihin hän on sillä hetkellä luottanut. Nämä ovat kuitenkin aitoo keharitapaan pettäneet ja ampuneet hänet seulaksi.

Taito lukea ihmisiä
Taito lukea ihmisiä
24.10.2021 20:05
Vastaa...  Don’t Trust

Silminnäkijät olivat nähneet kahden Einarin seuralaisen pötkivän pakoon kun ampuminen alkoi. Väärin. Ne olivat nimenomaan ne ite ampujat. Jotka Einar tunsi ennestään eikä osannut aavistaa pahaa.

Einar ei ilmeisesti osannut ajatella sillä tavalla, tämä oli jo toinen kerta kun häntä narautettiin. Se on tyypillistä ”kirjainlapsille”, eivät osaa lukea sosiaalisia koodeja, rivien välistä.
Plus että vääränlainen ”ystävä”piiri eli kateellisia, kieroja ja epärehellisiä.

Lahjakkuus
Lahjakkuus
24.10.2021 13:07

Ehkäpä Einar oli vain ADHD-OCD-Asperger- lapsi jolla oli suuri lahjakkuus tehdä tekstiä. Vanhemmat ei ehkä koskaan kotona, ajautui vääriin porukoihin, sai arvostusta teksteistään. Aloitti 13- vuotiaana, kuoli 19- vuotiaana monimiljonäärinä Ruotsin holtittoman migraatiopolitiikan, munattoman oikeuspolitiikan ja kateellisten hyvinruskeitten taparikollisten uhrina.

Mahtaapa murhan tilaajia/murhaajia kyrsiä kun typ 7 Spotifyn top 10- biisistä on nyt Einarin?

Kyrpiintymisalue
Kyrpiintymisalue
24.10.2021 12:47

”Orten” on yksinkertaisesti lyhennös sanasta ”Förorten” mikä tarkoittaa esikaupunkialuetta. Ja mitäpä esikaupunkialueilla muuta yleensä on kuin joko nukkumalähiöitä tai sitten ghettoja kuten Ruotsissa.

liisa.kettu
liisa.kettu
24.10.2021 10:07

Tapausta avattiin suomen mediassa ruotsalaisten tutkijoiden ja krimilogin toimesta melko hämmentävästi, teko muuttui kultuuriteoksi ”alakultuuria” jossa nyt vaan satutaan tappamaan porukalla joku jollain syyllä, tämä Einariko sittten tavoitti kultuurillisen sopeutumisen ja lunasti paikkansa monikultuurissa persräpättien taivaassa, tosin henkihän siinä menikin. Ganstaräpättien viha saattaa pohjautua tosiaan siihen jotta Einari oli valkoinen tyylikäs kaveri, oliko se liikaa kädelliselle lajikumppanille he melkoisen avoimesti vihaavat kehittyneempiä kädellisiä, eikä ihme viidakossa on viidakon säännöt. Julkisuuden näkemyksissä haisee pelko, näitä väkivaltaisia kädellisiä serkkuja kohtaan. Niinpä paskasta ei saa suklaata, pitäisi ruotsalaisenkin ymmärtää vihdoin.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
24.10.2021 08:36

”… miksi valkoisen jorkin murha saa niin suurta huomiota kun samaan aikaan värillisiä ammutaan liukuhihnalta.”

Tiettävästi näitä värillisiä ampuvat pääasiassa toiset värilliset tai maahanmuuttajat lähinnä Itä-Euroopasta ja Balkanilta. Kyseessä siis on tuontiväkivalta. Minusta tuo vasemmiston peruste väkivallanbhyväksymiselle ontuu.” Kun muutkin saavat… ” tai” Kaikilla muillakin on.. ” argumentaatiota käyttävät teinit kinutessaan vanhemmilta merkkivaatteita. Sillä pyritään tekemään jokin asia hyväksyttäväksi. Väkivalta puolestaan ei nykyisen kulttuurisen käsityksen mukaan ole missään tilanteessa hyväksyttävää. Eikö vasemmiston pitäisi panostaa väkivallan kitkemiseen näiden värillisten ja muiden maahanmuuttajajengien sisältä ja väliltä sen sijaan, että se yrittää hakea oikeutusta. /..

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
24.10.2021 08:50

.. /. valkoisen pojan raa’alle murhalle?

Jos Ruotsi sitten ajautuu jengiväkivallan seurauksena sisällissotaan, kirkuuko vasemmisto sitten, että on niitä sisällissotia Ruotsissakin ollut. Ikäänkuin meidön pitäisi ikuisesti olla jollakin asteella, kun olemme kerran siellä olleet. Asia on aivan sama kuin, että ihminen leimaantuu loppuiäkseen rikolliseksi, jos hän on joskus istunut vankilassa. Juuri vasemmisto itse on viljellyt tätä humaania ihmiskäsitystä. Miksi sama ei sitten päde yhteiskuntaruumiiseen, jota ei kannusteta hankkiutumaan eroon huonosta seurasta, vaan haalitaan sitä lisää?

Mörkö
Mörkö
24.10.2021 07:49

Luulisi, että joku syy pitää olla. Kyllähän ganstereilla oikeitakin vihollisia on, joiden murhaaminen on välttämätöntä. Joten vaatiihan priorisointia. Ellei tosiaan murhaajia ole enemmän kuin murhattavia 🙂

Suomi Finland
Suomi Finland
24.10.2021 10:20
Vastaa...  Mörkö

Ties vaikka murhaajat tavoittelevat Spotifyn ykköspaikkoja, kun voivat nyt räpätä raivanneensa Einarin pois kuljeksimasta.

Kaiken järjen mukaan sellaiset lyriikat vievät heittämällä listaykköseksi. Ja musiikkitoimittajat eivät voi kuin ihailla moista menestystä.

Suomi Finland
Suomi Finland
24.10.2021 11:32
Vastaa...  Suomi Finland

Joumaan, I killed Einar, Joumaan, I’m a badass (but imbesil, toim huom), joumaan…

I’ll carve out your eyez. I will shoot you dead if you get cocky… so stay cucky and listen to what I’m telling you.

Ingen Gripen
Ingen Gripen
24.10.2021 06:51

Tuossa työnnetään ongelmaksi sitä, että yhteiskunta leimaa ”lapset” jengirikollisiksi:
https://www.expressen.se/nyheter/barnen-blir-stamplade–som-gangkriminella/

Juttu ”viktimismistä:
https://medium.com/science-and-philosophy/an-epidemic-of-victimism-21717bf364a3
Ainakaan Suomessa ei tuota poliittista ketkuilua ole taidettu lainkaan sivuta julkisessa keskustelussa.

Pottunokka syyllistynee johonkin syrjintärikokseen jos hän vaihtaa kadun toiselle puolelle kun näkee että muutama migrimarakatti kävelee iltahämärissä vastaan.

Bling Bling
Bling Bling
24.10.2021 05:02

”Joka keharikulttuuriin tarttuu, se keharikulttuuriin hukkuu”. Vanha viidakon sananlasku.

Nih
Nih
24.10.2021 05:00

Kannattaa pysyä pois mustien ”kulttuurista” niin pysyy terveempänä ja jopa hengissä.En ole koskaan ymmärtänyt näitä valkoisia mustien aisureita, säälittäviä sössötäjiä joille nauraa varmaan aidan seipäätkin.

buhahahahah
buhahahahah
24.10.2021 00:20

Einari oli oman kohtalonsa seppä tavalla tai toisella. Tyhmyydestä sakotetaan ja nyt tuli viimeset sakot maksuun sitten pahimman kautta. Voivoi, olisi kannattanut einarinki pysähtyä välillä ja käyttää vaihteeksi aivojansa

Huru-ukko
Huru-ukko
24.10.2021 00:02

Sitä saa mitä tilaa….

timo
timo
23.10.2021 23:09

Luin juuri lehdestä että einar oli tuomittu useista ryöstöistä, pahoinpitelyistä, huumerikoksista ja ampuma-aserikoksista…

juhaII
juhaII
23.10.2021 23:03

Tämä babyface liikkui väärässä genressä vitivalkoisena ja lopputulos oli levymyyntiä kuolleella artistilla.

Vain mustat ja arabit voivat herrastella ganstoina ja poliisit saapuvat vasta paikalle kun yksi heistä ei enää ole elossa.

On se vaan kumma juttu se kun jokseenkin samoissa vesissä liikkuva roikale on valkoinen ja jopa ruotsalainen. Hänen kuolemansa varsinkin nuorella iällä omalla tavallaan surettaa, vaikka aika pahasti ”laudat” olivatkin tilauksessa.

Kun varsinaiset alan juntturat delaavat niin eipä juuri sureta. Mitäpä sitä peittelemään… enää.

SVT:n muisto-ohjelmassa pamlattiin kovasti ja ihmeteltiin kovasti niin kuin ikuisuuskysymyksistä aina tehdään. Musta naisreportteri ei ollut hassumman näköinen. Niin… elämän on jatkuttava.

Vesa
Vesa
23.10.2021 21:19

Paavo, pitääkö paikkansa, että Einar olisi hengannut Bandidosten kanssa ja tilannut jopa niiltä Havalin veljelle syksyllä puukkoa tms.? Tällaistakin on kuulunut.

Vesa
Vesa
23.10.2021 22:13
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Ok, asia selvä, kiitos vastauksesta. Luulen että tällaiseen huhuun tartutaan helposti, jotta tilanne saadaan näyttämään ”tasapuolisemmalta”.

Tutkija
Tutkija
23.10.2021 20:53

Eli tää einari kokeili jotain huumeita ja jäi velkaa jollekin?
Maksuhäiriöitä ei gansterit siedä.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
23.10.2021 20:28

Einari-poika ihaili kaosblatteja ja ganstoja, imi heiltä vaikutteita käyttäytyäkseen kuin he ja lopulta kävi näin.

Kaipa tämä on luonnollinen seuraus yhteiskunnan naisistumisesta:

nainen menee yhteen arvaamattoman väkivaltaiseksi tietämänsä roistomiehen kanssa ja sitten järkyttyy suunniltaan, kun mies onkin arvaamattoman väkivaltainen roisto!
Mutta kun nainen ei tietenkään oikeasti halunnut sitä, vaan et mies ois niinQ silleen vaan ihanasti Paha mut oigeesti Hyvä vaix ei sitten ihan nii oliskaa…

Näiden naisten lapset sitten holisevat holtittomina einareina pitkin kujia ja katuja päästen lopulta hengestään tietämättä miksi.