Ruotsin korkein muinaushautakumpu, Nordians hög

Ruotsin korkein hautakumpu on Sigtunassa sijaitseva Nordians hög. Se on noin 10-12 metriä korkea, rakennettu pienen kukkulan päälle. Halkaisija on noin 50 metriä.

Haudan arvellaan rakennetun jolloinkin vuosien 600 – 1050 jKr välisenä aikana, eli ns. viikinkiajan loppupuoliskolla. Hautaa ei ole aukaistu, eli tarkasti ei tiedetä mitä se on syönyt. Mutta arvellaan, että paikalla olleessa muinaiskylässä Åshusbyssä on kuollut joku merkittävä henkilö, jonka muistoksi ja haudauksi kumpu sitten rakennettiin. Sen jälkeen ympäristöön on haudattu lisää vainajia.

 

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
juhaII

Nykyisistä sveduista tulee vielä paljon korkeampi!!!

Mitä kätkeekään

Eivät uskalla aukaista kun sieltä voisi löytyä esim. suomalainen kuningas ja kirjoituksia Suomen mahtavuudesta aikoinaan.

Minä

Noilla seuduilla voisi hyvin ollakin. Ruotsin alueella eli suomalaisia kauan ennen kuin ruotsin kieltä edes oli olemassa.

Sekunda Hurri

Ruotsi ei ole mikään kieli oikeesti, vaan pohjois-tanskalainen albiino murre!!

h44

Kun ruotsalaisen pintaa raaputtaa, sieltä löytyy suomalainen. Ihan oikeastikin, Itämeren alueella on naitu ja liikuttu pitkin poikin tuhansia vuosia. Täällä on asuttu jo paljon aiemmin kuin Germaanien indoeurooppalaiset esi-isät muuttivat eteläiseen Ruotsiin ja suomalais-ugrilaiset heimot Suomen ja Baltian kautta keski – ja pohjois -Ruotsiin. Meitä siis yhdistää myös tuo molempia ryhmiä aiemmin täällä asunut väestö.

Daavidin poika

Olisi ihan mielenkiintoista tietää mitä hautakumpu Sigtuna:ssa sisältää. Esim, kohdassa 8:20 on noita kiviä. Katsoikko Pate jos noissa kivissä oli minkään sortin kirjoituksia ? Veikkaan, että Shell huoltamo on jostain 1930-1950-lukua, männyt ympärillä on 20-40 vuotiaita. Kohdassa 11:32 On kolmen rakennusta, vaikea sanoa vuosilukua koska ovat väsänneet uudet kivijalat / savupiiput / katot, kaikkiin kolmeen rakennukseen.Samassa kohdassa 11:32 näkyy viimeisen rakennuksen takaa “torni” voisko tuo torni olla niin sanottu “vellikello” ? Mietin sitä, että jos on “vellikello” niin rakennukset on jostain 1700-1800-lukua, rakennukset liittyy jonkun rikkaan kartanoon aikoinaan.

Last edited 2 vuotta sitten by Daavidin poika
K J

vuosien 600 – 1050 jKr välisenä aikana”

… tai eMo / jMo tai meluiten eaa. ja jaa.

Sori pilkunnussiminen mutta ateistina en pidä satukirjoihin perustuvista vuosiluvuista, sekä miksi ei suoraan käytettäisi jälkeen Mohammedin insestisen aabrahamilaisen uskonnon jäänteitä.

Kyllähän mä joskus olen ehdottanut tiedelehtiin eKr. ja jKr., mutta eivät innostuneet asiasta. Heh.

Qroquius Kad

Itse olen agnostikko;
en usko jumalien olemassaoloon, mutta en voi myöskään väittää ettei sellaisia voi olla olemassa.

Käytän kuitenkin itse aina muotoja eKr. ja jKr., eli ennen tai jälkeen kristillisen ajanlaskun alun, sillä siitähän on kysymys.
Pelkät eaa. ja jaa. panevat kysymään, mistä ajanlaskusta on kysymys;
niitä kun on useampia.

K J

No hienoa sulle. Käytä vaan noita mainitsemiasi mekkilyhennyksiä, niin ainakin kerrot itsellesi ja vapahtajallesi (vaikka agnostikko oletkin) kuinka luterilainen kirkko määrää täällä.

Suurin osa suomalaisten heimosta ei usko mihinkään. Kirkoissa kävijät ovat käännyttäjiä – kuten Jahven-todistajat. Ne ei ole normaaleita.

Taisit vielä miinustaa, mutta mulle se on ihan paskan maku. Uskon multiversumiteoriaan enemmän kuin Ukko Ylijumalaan. Piste.

Qroquius Kad

En ollut minä joka miinusti.
Mutta kyseessä ON kristillinen ajanlasku, vai mikä? Jos puhutaan neutraalisti vain ajanlaskusta, täytyy mainita mikä ajanlasku on kysessä.

Et sinä palvo Kristusta yhtään minua vähempää käyttämällä kristillistä ajanlaskua jättäen siitä määreen pois.

K J

Joo no ihan sama kuka miinustaa. Itse jätän peukuttamatta vaikka jonkun kommentti olisi kuinka typerä. Olet tuttu täältä, enkä ole löytänyt argumentaatiovirheitä sinulta.

Mutta nyt on punaista kertynyt kommenttiini. Se kertoo mielestäni paljolti siitä, että suomalaiset eivät ole vielä valmiita elämään ilman uskoa suurempaan voimaan. Harmi, sillä haastoin nimittäin jo ala-asteella uskonnon opettajan opetukset ja jatkoin huonoa tapaani yläasteella.

Minun puolestani ihminen saa uskoa mihin haluaa. Joskus filosofiani oli, että jumalia on tasan yhtä suuri määrä kuin tiedostavia ihmisiä.

Olen lukenut raamatun kaksi kertaa, koraanista hulluimpia juttuja ja juutalaisten käsikirjaa – mikä on raamatussa, sekä talmudia jne.

Uskonnot ovat tarkoitettu… Uskonnot pitäisi kieltää.