Onko ilmaston lämpeneminen jatkumoa viimeisen jääkauden lämpenemiselle?

Viimeisen jääkauden jäätikön raja ja reuna-alueet. Kuva Wikipedia. Kuva kiepautettu ylösalaisin, jotta sitä olisi helpompi lukea.
Erilaisten tiedemiesten tutkimusten mukaan maapallolla on ollut useita jääkausia, joita on seurannut lauha kausi, kunnes taas on alkanut pukkaamaan jäätä.

Viimeisintä jääkautta kutsutaan Veiksel-jääkaudeksi. Se alkoi joskus noin 115 000 vuotta sitten hiljalleen, kunnes 75 000 vuotta sitten pukattiin urut auki ja tapahtui nopea jäätiköityminen.

Sen jälkeen tapahtui hienoista lämpenemistä 60 000 vuotta sitten, kunnes taas alkoi pukata pakkasta. Viimeisen jääkauden kylmin ja jäisin ajanjakso ajoittuu aikaan 18 000- 22 000 vuotta sitten. Tällöin jäätikkö oli laajimmillaan ja peitti käytännössä ison osan pohjoista pallonpuoliskoa.

18-19 000 vuotta sitten ilmasto alkoi lämmetä ja jäätikkö alkoi sulaa. Ja taasen tässä välissä koettiin hieman kylmenemistä, mutta trendi oli kuitenkin lämpenemään päin. Suuntaus lämpenemiseen on ollut viimeiset 11 000 vuotta.

On siis aivan mahdollista, että ilmaston lämpeneminen johtuu pelkästään tästä Veiksel-jääkauden viimeisistä lämpöhönkäyksistä, jolloin Grönlannin jäätiköt ja ne harvat Skandinavian jäätiköt sulavat.

Maapallon ilmasto on tähän asti vaihdellut suuresti hyvin pitkien ajanjaksojen puitteissa. Puhutaan siis tuhansista ja kymmenistä tuhansista vuosista, jona aikana voidaan edes vähän ottaa vertauskuvaa aiempaan. Toisaalta Veikselin aikanakin on tapahtunut useita lyhyen ajan lämpenemisiä ja kylmenemisiä, puhutaan joistakin vuosikymmenistä. Silti trendi on ollut lämpenemään päin.

Tiedemiesten mukaan seuraava jääkausi tulee yhtä varmasti kuin se on tullut ennenkin. Arvio seuraavasta jääkaudesta on 40 000-60 000 päähän.

 

Tällaisiin maapallon jyrkkiin ilmastonvaihteluihin vaikuttavat useat muuttuvat tekijät satojen tuhansien ja miljoonien vuosien aikana. Maan akselissa kulmassa tapathuu muutoksia, kiertoradassa tapathuu muutoksia ja sen sellaista.

Tiede tuntee 11 000, 23 000, 41 000, 100 000 ja 413 000 vuoden välein tapahtuvista sykleistä, jolloin kiertoradassa ja kallistuskulmassa tapahtuu muutoksia.

Nämä muutokset ovat syy sitten sille, että miksi ilmasto muuttuu. Tapahtuu mannerlaattojen liikkumista, merivirtaukset muuttavat suuntaa ja sen sellaista pientä, johon ihminen ei voi vaikuttaa yhtään mitenkään.

 

Itseäni kiinnostaa lähinnä tässä ilmastokeskustelussa se, että miksi joitakin asioita ajetaan aivan täysillä. Miksi sähköautot ovat nyt niin tärkeitä. Miksi joka kukkula pitää peittää pyörivillä propelleilla. Nämä eivät ole kysymyksiä, vaan toteamuksia.

Ilmastokeskustelussa ei ole otettu puheeksi yhtään kertaa sellaista asiaa kuin: miksi energiantuotantoa = sähköntuotantoa muka pitää lisätä? Mihin ihmiskunta muka tänään tarvitsee jatkuvasti enemmän sähköä ja energiaa kuin eilen? Jos kokee, että ilmasto muuttuu omien valintojen kautta, eikä esimerkiksi tuosta Veiksel-jääkauden viimeisten vaiheiden takia, niin miksi silloin kulutusta pitää lisätä?

 

No joo menipä taas. Kovinkaan moni nykyihminen ei ole valmis pienentämään sähkön tai ylipäätään energian kulutusta.

Subscribe
Notify of
guest
60 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pena

Sitten ironisinta ja naurettavinta on myös sekin, että ilmastokokoukseen saavutaan 400 yksityiskoneella. Joe Biden saapui 85 auton saattueella myös paikalle. Herra Bidenille kävi myös joidenkin tietojen mukaan myös ”bathroom accident”, miksi sitten olisi jäänyt eräästä kuvasta pois.

Melkoista toimia itse näin ja vaatia muilta kovia ilmasto-toimia. Lennetään vaan yksityiskoneilla ja keuhkotaan tavan kansan autoilusta, joiden päästöt ovat tuohon nähden pieru Saharassa

Kelaaja

Joe-Setä ei kyllä enää erota että istuuko autossa vai vesilätäkössä. Onhan se suurta huumoria kun maailman vaikutusvaltaisin mies on ihan kuutamolla. Antaa meille muillekin toivoa, jos kasikymppinen dementiapotilas voi olla presidentti niin ehkä suomessakin yli viisikymppinen perusterve voisi saada jopa vakituisen työpaikankin. Toivossa on hyvää elää! ..tai vesilätäkössä.

Waltsu

Ehkäpä jenkit ovat ottaneet meistä oppia, täällähän oli Kekkonen loppuaikoina lähes vihannes ja taisi olla Eino Uusitalo, joka ehdotti vielä jatkokautta…

Vasemmistonuoret

TÄ??? Maailmahan alkoi 2021 vuotta sitten. Ja nyt persut sekä muut natsit ovat pilanneet sen autoillaan, heteroseksillään ja LIHANSYÖNNILLÄÄN. TE PERKELEEN SAATANAT. Ainut mikä maailman enää voi pelastaa on että koko Irak, Afghanistan sekä Somalia siirretään itä-Helsinkiin. Muuten SÄÄ LOPPUU.

X

Älä unohda Syyrian homoseksuaaleja, tarttee saada Stadiin kans. Suora lento, eikä sitten millään rahtikoneella!

Uusalku ilman musuja

Onko sillä VÄLIÄ että ilmasto lämpenee? Tai kylmenee? Tai mitä hyvänsä? Ainoa mitä käy sääliksi ovat eläimet jotka joutuvat ihmisen takia kärsimään.

Ihmiset pilaavat maapallon huolimatta siitä onko täällä kylmä tai lämmin. Musut ja Husut ja kaikki muut paskanokat ja päänkatkojat. Luontoäiti karistaa pois kuoreltaan saastan. Kun ihminen on poissa voi alkaa elpyminen ja parantuminen.

Alpo

Oleellista on miettiä ihmisten toimien vaikutusta ilmaston muutokseen. Ihmisen toimet eivät ole vaikuttaneet ilmastoon sitä lämmittävästi. Ilmasto on aina vaihdellut, satoja vuosia sitten Suomessa oli lämpöisempi kausi jolloin lehtipuut kukoistivat täällä (tuolloin maailmassa ei ollut mitään teollisuutta ja silti oli sää lämmin). 1900-luku oli hyvin kylmää, etenkin 40-50 luvut. Sitten 1990-luvulla alkoi olla lämpimämpiä talvia. On ollut toisinaan minijääkausia jolloin viljoja/juurikkaita on ollut vaikea saada. Viime vuosina aurinko ollut aktiivinen, se vaikuttaa lämmittävästi. Ihminen ei voi vaikuttaa ilmastoon. Emmehän edes tiedä minkälainen ilma on huomenna (onko puoli metriä lunta vai +15 ja uusi marraskuun lämpöennätys). Luonnon/vesistöt Ihminen kyllä voi pilata. Emme uskota vihreitä.

Minä

Politiikan huomion tulisi olla oikeissa saasteissa, jotka tärvelevät luonnon, mutta politiikan huomio on ideologiassa, joka tärvelee ihmisten päät.

Hohheli

Voisitko kertoa, miksi levität tuollaista tieteenvastaista huuhaa-roskaa? Ohessa pari linkkiä siitä, että nykyinen ilmaston lämpeneminen ei johdu auringosta vaan ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä:

”Auringon osuus ilmastonmuutoksessa vähäinen”
https://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/441016

”Is the Sun causing global warming?” – Spoiler: ”No.”
https://climate.nasa.gov/faq/14/is-the-sun-causing-global-warming/

Minä

Ilmastonmuutos on luonnollinen asia. Nyt käytetään sanaa ilmastonmuutos ilmaisemaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, joka on poliittinen kikka poistaa käytöstä sanan ilmastonmuutos oikea merkitys. Ilmastonmuutos on ollut aina käynnissä.

Väittämä, että se olisi nyt ihmisen aiheuttama, on pelkkää politiikkaa. Koko touhu on poliittinen väline joihinkin hämäriin tavoitteisiin.

Puhutaan hiilidioksidista ikään kuin saasteesta, vaikka se on vieläkin maapallon historiaan nähden aika alhainen ja se on kasvisten elämisen ehto. Kasvihuoneissa lisätään hiilidioksisidia, jotta kasvit kasvaisivat paremmin.

jatq…

Minä

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on aina noussut lämpenemisen seurauksena ja sen taso on laskenut jäähtymisen seurauksena. Näin on ollut ne miljoonat vuodet, jolloin ilmastoa on ylipäätänsä ollut olemassa.

Kuinka hiilidioksidi olisi nyt yhtäkkiä muuttanut luonnettaan ja olisi lämpenemisen aiheuttaja? Fysiikka ja kemia eivät taipuile miten sattuu.

Pena

Ihminen aiheuttaa vain 4% hiilidioksidia, loput 96% syntyy luonnossa. Suomessa puolet hiilidioksidipäästöistä sitoutuu metsiin. Joten tämäkin paljastaa koko ilmastoöyhötyksen älyttömyyden.

Hohheli

Pitää näköjään laittaa tähänkin kohtaan, että tuo 4% huuhaa-väite on peräisin ExxonMobilin propagandasta. Olen ruotinut sen alla olevassa Twitter-ketjussa. Lyhyesti sanottuna, luonto vain kierrättää biosfäärissä olevaa hiiltä/hiilidioksidia, ja ainoa nettolisäys siihen tulee syvältä maan uumenista ihmiskunnan toimesta fossiilisten polttoaineiden muodossa.

https://twitter.com/Hohheli/status/1240085178564980737

Hohheli

Voisitko kertoa, miksi levität tuollaista tieteenvastaista huuhaa-roskaa? Vilkaisepas vaikka tuo Twitter-ketju lähdelinkkeineen:

https://twitter.com/Hohheli/status/1215055235128942592

Kaikki tiedelähteet, mukaan lukien IPCC:n viimeisin raportti, kertovat nykyisen ilmaston lämpenemisen olevan täysin ihmiskunnan hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaa.

Ja nämä:

Yli 99,9 prosenttia vertaisarvioiduista tutkimuksista yhtä mieltä: ilmastonmuutos johtuu pääosin ihmisen vaikutuksesta
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-prosenttia-vertaisarvioiduista-tutkimuksista-yhta-mielta-ilmastonmuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/

Greater than 99% consensus on human caused climate change in the peer-reviewed scientific literature
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ac2966

rellinen

Eräs näistä hämäristä tavoitteista on lisätä verokertymää vihervassareiden käyttöön. Mokutus, islamisointi, ”kotoutus”, homotus ja yritysmaailman korruptointi tarvitsevat rahaa.

terhomatti.hämeenkor

Minäpä olin valmis pienentämään sähkön kulutusta, nimittäin: Kun ostin vanhan huvilan, niin
eka työkseni kiskaisin Carunan piuhat poikki ja iskin kellariin aggregaatin ! Siitä tulee se sähkö, minkä tarvitsen milloinkin – eikä mitään saatanan siirtomaksuja ! ”Mene ja tee sinä samoin”!

Tuumailija

Kannattaa tulevaisuudessa harkita järeämmän dieselagrekaatin hankintaa ja kesäksi paria aurinkopaneelia kevennykseksi.
Kaakeliuunit ja puuhellat kuntoon, kevyttä harvennushakkuuta tontilla ja käydä naapurin maatilallisen isännän kanssa sopimassa hakkuulta haettavat järeämmät roippeet esim. paksut oksat ja latvat.

Ohmygod

Dieselagrekaatti on herkkä polttoaineen tuotannon häiriöille, mutta puulla käyvä höyrykone on Suomessa varma.

Tuumailija

Mutta tuottaa pienemmällä kulutuksella enemmän sähköä ja käy vaikka lamppuöljyllä tahi pööllä.
Höyrykone on kyllä hyvä, sellainen voisi olla viimeisenä oljenkortena ja siihenkin voi liittää generaattorin.

Pekka Paristo

Kun se tuo keltainen*mollukka* purlauttaa sen sähkömagneettisuihkun(vai mikä aurinko juttuputtu se oli) nii ne teslat ja tislat sun muut vislat pysähtyy siihen ja ovat paskana .

Aku Akku

Ihmisten määrä on tuplaantunut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.
Tuollaisen kosmisen hiukkaspierun seurauksena saatamme palata kyseiseen lähtötilanteeseen muutamassa k u u k a u d e s s a.

Dan Wesson

Jep, ja hiukkaspieru voi tulla Aurinkokunnan ulkopuoleltakin. Siis supernovista ja muista suurenergisistä tapahtumista. Niitä ei voida mitenkään ennustaa, kuten Auringin toimintaa tietyissä rajoissa. Niitä tapahtuu harvakseltaan, mutta varmasti.

Kasvotonta energiaa

Jos kerran pitää pyrkiä pienempään hiilidioksidituotantoon niin silloinhan ilmaston lämpeneminen on juuri se tädellinen juttu. Ei tarvitse lämmittään kun ilmato lämpenee. Yksi aste tarkoittaa 5% säästöä lämmityskuluissa.

Sähkön kulutus nyt lisääntyy luonnostaan myös sen noin 5% vuodessa. Ihmiset ostavat koko ajan enemmän ja enemmän sähkökäyttöisiä vempaimia (kuten ilmalämpöpumppuja viilennykseen) ja luopuvat kaasu-käyttöisistä laitteista (hellat). Joten, sähköä kun pystytään tuottamaan kaukanakin kulutuskohteesta ja sen siirtäminen kuluttajalle ei maksa mitään, niin luonnollisesti sitä hööpötetään ja tyrkytetään kansalle. Samalla tavalla sitä sähköä voidaan ostaa jostin matkojen päästä ja tehdä kunnon voitot, sillä se on kasvotonta eikä siihen voi laittaa Fair-Trade tarraa.

T

”Miksi sähköautot ovat nyt niin tärkeitä.” Hiukan asian vierestä. Sähköautojen toimintavarmuus kriisiaikana?

Jos sota syttyy, yhteiskunta joka pyörii sähköautoilla on paljon haavoittuvampi kuin sellainen jossa kuljetukset tapahtuvat biodieselillä. Sähkönjakeluverkko on todella helppo lamauttaa ja sähköä ei voi varmuusvarastoida kuten biodieseliä vuosikausiksi.

Waltsu

Ei tarvita edes sotaa, joku kunnon aurinkomyrsky riittää ja ajelu loppuu kaikilla muilla, paitsi vanhoilla diisseleillä. Niilläkin ajetaan tasan niin kauan kuin naftaa on jemmassa.

Suomi Finland

Maria Ohisalo ajaa sähköllä, vaikka olisi millainen myrsky tahansa. Jos tuollaisia aletaan kysymään Ohisalolta, niin puheenjohtajaparan sydänterveys voi vaarantua.

Valottaja

Maapallon lämpötila johtuu kahdesta seikasta: Auringon aktiivisuudesta, jonka määrää kaksi hiukan erivaiheista magneettista sykliä, sekä maapallon kiertoradasta joka vuoroin lähenee ja loittonee auringosta. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lämpötilanmuutoksen seuraus eikä syy.

Näin väittää urkainalaissyntyinen astrofysiikan ja sovelletun matematiikan professori Valentina Zharkova. Hän ennustaa että lämpeneminen jota on jatkunut 1800-luvun puolivälistä on juuri nyt kääntymässä laskuun. Kylmä kausi jatkuu vuoden 2050 paikkeille.

Hienoa seurata kumpi on oikeassa, IPCC vai Valentina. Lämpimät villasukat kannattaa olla kaiken varalta.

Dan Wesson

Nyt pitää sen verran korjata, että Maan kiertorata poikkeaa täydestä ympyrästä vain 5 miljoonaa kilometriä. Se kuullostaa isolta, mutta ei käytännössä juurikaan lisää tai vähennä Maan vastaanottamaa säteilymäärää. Täällähän on keskimäärin hyvin vakaat olosuhteet. Tällä hetkellä.
Tosiassa Auringon säteilyteho vaihtelee erittäin vähän. Jos siinä olisi kovin suuria vaihteluita esim 5% suuntaan tai toiseen, me emme olisi täällä. Pienikin heitto aiheuttaa melkoiset ongelmat.

Ihan filosofisessa mielessä, itse pidän koko ihmiskunnan olemassaoloa itsessään ihmeenä. Maapallo leijuu ympäristössä, jossa on koko ajan läsnä voimat, jotka voivat pyyhkäistä meidät olemattomiin koska tahansa.

Valottaja

Näinhän tämä ilmastokeskustelu tuppaa menemään. Yksi todistaa väkevästi että lämpenee, ja toinen että jäähtyy. Itselläni ei ole kompetenssia perustelujen arviointiin, joten tyydyn tässä lähivuosina katsomaan lämpömittarista kuka on oikeassa.

Hohheli

Valentina Zharkovan väitteet on todettu silkaksi huuhaaksi. Eräskin ja ilmeisesti juuri tuo hänen aiheeseen liittyvä paperinsa vedettiin pois tiedejulkaisuista, koska se todettiin roskaksi:

RealClimate: Why are so many solar-climate papers flawed?

Retraction Note: Oscillations of the baseline of solar magnetic field and solar irradiance on a millennial timescale | Scientific Reports (nature.com)

Antti Tifa

Pitkäaikainen ilmasto ja ilmastopolitiikka.
Tästä voi jokainen sivistää itseää eikä maksa kuin vaivan.
Olkaa hyvät. (Timonen/Ruoho)

https://www.youtube.com/watch?v=7ZDbhg6PKv8

Minä

Jaa, ehditkin ensin tuon saman linkin kanssa. Juuri katselin ja oli asiallinen.

Antti Tifa

Saa tulla vaikka kymmeneen kertaan. Ei ole keltään pois. Kiitos jakamisesta.

Minä

Tässä olisi suomalaisten tiedemiesten asiallista ilmaston tarkastelua:
https://www.youtube.com/watch?v=7ZDbhg6PKv8

Eivät tue IPCC:n pelottelukampanjaa.

Klimaneutral sanity

Mutta Lahdessa on menty ihan ääripäihin ja sekopäät on kaapanneet päätöksenteossa monopoliasemat:

https://taz.de/Lahti-will-2025-klimaneutral-sein/!5808733/

Suomi Finland

On outo sattuma, jos ilmasto lämpenee nopeasti samalla, kun ihmiset puskevat kasvihuonekaasuja ilmakehään?

Se on hyvä kysymys. Historiallisten, luontoon tallentuneiden tapahtumien perusteella varmaan voidaan päätellä, onko näin nopeita tapahtumia ollut usein ja mitä niiden yhteydessä on tapahtunut.

Erityisen mielenkiintoista on se, mitä nopeat mullistukset ovat aiheuttaneet. Sukupuuttoaaltojen syitä on pystytty selvittämään monissa tapauksissa ja millaisia muutoksia maapallolla on silloin tapahtunut.

Anonyym

Pitkän aikavälin h-i-t-a-a-t jäähtymis- ja lämpenemiskierrokset ovat ihan oma vakituinen ilmiönsä.

Tämä nykyinen turbovaihteella tapahtuva lämpeneminen johtuu ihmisen toiminnasta. Sitä vauhtia kun on ihmisen pössy ilmakehässä lisääntynyt, on myös lämpeneminen edennyt.

Ingen Gripen

Juuri tuosta on kysymys. Yllättävän moni ei näytä ymmärtävän kyseistä eroa.
Ihminen pystyy vaikuttamaan vain i h m i s e n aikaansaannoksiin.

Bling Bling

Maapallon ilmasto lämpenee ja jäähtyy. Näin on ollut aina ja näin myös jatkuu maapallon tappiin asti. Ihmisen vaikutus maapallon ilmastoon on se, mikä on tällä hetkellä valistuneitten arvailujen varassa. Ihmisen toiminnalla on nykyisessä mittakaavassaan toki vaikutus ilmastoon, mutta kuinka merkittävä?

Tähän mennessä ei asiasta ole vielä tullut sellaisia tutkimuksia, jotka oikeuttaisivat tai joilla voitaisiin perustella radikaaleja muutoksia perinteiseen suomalaiseen, hyvään ja hallittuun ympäristönsuojelulinjaan. Ainakin, jos niitä tutkii joku muu kuin vihreän tuomiopäiväkultin papisto tai aivopestyt uhrit.

Anna-Maria Korhonen

Ilmasto on muuttunut myös alueittain jo kauan ennenkuin ihmistä edes oli. Sieltä, missä on nykyään autiomaa, kaivetaan dinosaurusten luurankoja ja kivettyneitä jäänteitä trooppisista kasveista. Nytkin saattaa sataa lunta alueilla, joissa se on harvinaista. Toki ilmaston lämpenemisessä tarkastellaan koko planeetan keskiarvoa tai laajempia alueita, mutta keskiarvo ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

Juhis Löhveeni

Onhan tässä jotakin mystistä. Varakkaat ajelee sähköautoilla ja eliitti rajaa itsensä rajoitusten ulkopuolelle esim. lihan ja alkoholin tarjoilut Helsingin pippaloissa. Samaan aikaan bensa maksaa lähes 2€ / litra ja pitkän työmatkan omaavan autoilijan ostovoima laskee rajusti, kun sähkönhintakin on noussut.

Eniten ”nyt on pakko huutoa” kuuluu puoli-ilmaisen julkisen liikenteen lähellä asuvilta – jotka stereotyyppisesti ovat töissä julkisella sektorilla tai saavat pienituloisina yhteiskunnan tukia.

Samaan aikaan väestönkasvu Afrikassa, Lähi-Idässä, Aasiassa on rajua ja siitä ei juuri kukaan uutisoi. Sanotaan vaan, että siirtolais- ja pakolaisvirta kiihtyy tulevaisuudessa, jos emme tee ilmastotekoja nyt.

Anonyym

Ei kaikkiin ole äkkiratkaisua, siksi vaikuttaa mystiseltä. Eikä.väestökään enää kadva kuin muutamassa (muslimi)maassa, mutta kylläpä se niissä kasvaakin.

Ylimmillä pomoilla toki pitää olla mahdollisuutensa hurmata vertaisensa tai ylempänsä liharuualla, jos tilanne sitä vaatii…

Ali Wale

On myös saatu selville, että maapallon vedenpaisumus ( Nooa ja muut ) olisi johtunut ilmassa olleen kostean ilman ( vesihöyryn ) satamisesta maan pinnalle, mikä taas johtui maapallon radan muuttumisesta lähemmäksi aurinkoa. olen lukenut tästä vakavasti otettavan kirjan.

Pah

”18-19 000 vuotta sitten ilmasto alkoi lämmetä ja jäätikkö alkoi sulaa. Ja taasen tässä välissä koettiin hieman kylmenemistä, mutta trendi oli kuitenkin lämpenemään päin. Suuntaus lämpenemiseen on ollut viimeiset 11 000 vuotta.”

Tuohan vain todistaa punaviherkommunisteille että kumuloituvaa verovelkaa ja päästökaupasta keräämättä jäämiä maksuja on kerennyt kertymään huomattavasti enemmän mitä olemme osanneet edes ajatella. Verot ja veroluontoiset maksut pitää tämän korjatun ilmastomuutosmallin mukaan monikymmenkertaistaa jotta saadaan korjattua asia.

Qroquius Kad

Ei tässä nykyisessä ilmastohysteriassa ole mitään aiemmin näkemätöntä.
Jo sata vuotta sitten hysteerikot kirkuivat jäätiköiden sulavan justiinsa ja jääkarhujen kuolevan huomenna ellei tehdä kuten he käskevät ja hetihetiheti:

https://twitter.com/XeimianTweet/status/1176116717875007488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176116717875007488%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffundamentti.blogspot.com%2Fsearch%2Flabel%2FIlmastokultti

Tuolloin, eli marraskuussa 1922 hysteerikkojen koliikkihuudolle ei lotkautettu korvia. Silloin länsimaita hallitsivat aikuiset miehet.

Nytpä ovat Nuoret Älykkäät Naiset julistaneet, ettei Setämiehiltä kysytä enää mitään, ja koliikkihuuto raikuu, mutta nyt sen takana on hallitus.

juhaII

Mikäli olen oikein ymmärtänyt ”tiedevastaisesti”, että ilmasto on päinvastoin menossa kohti pikkujääkautta.

Nykyinen horina on vain yksityiskoneilla lentävien öky-herrojen ja -rouvien voivottelu-kokousten linssilude hetkien tekosyy sille, että nk. ”ilmastoveroja” (ihan tavallisia veroja) voidaan nostaa kuuhun asti. Kunnes tavallisella kansalla on vain tynnyri päällä ”etkä omista mitään ja olet niin pirkuleen onnellinen”!!!

Verot menevät maahanmuuttoon, rahan huiskimiseen esim. kirgialaisten tupakkalakkoon ja muihin älyttömyyksiin mahdollisimman kauaksi meistä.
Toinen puoli herrojen ja rouvien omaan taskuun periaatteella: Varasta köyhiltä ja anna rikkaille!

Englanissa jo 1600-luvulla maantierosvot keräsivät matkustavaisilta ”ilmaston muutokseen” ryöväämällä heidät putipuhtaiksi kaikesta.

Hohheli

Melkoisen pahoja tieteenvastaisia virheitä kirjoituksessasi. Viimeisen jääkauden jälkeisen lämpökauden eli holoseenin maksimi oli jo noin 7000 vuotta sitten, ja sen jälkeen ilmasto on viilentynyt hitaasti kohti seuraavaa jääkautta, kunnes ihminen toiminnallaan käänsi tilanteen nopeasti lämpeneväksi noin sata vuotta sitten. Olen koonnut lukuisia kuvaajia ja tieteellisiä lähdelinkkejä aiheesta Twitteriin esim. oheiseen ketjuun, joten en viitsi kirjoitella niitä tänne uudestaan:

https://twitter.com/Hohheli/status/1215055235128942592

Ja tämäkin kannattaa vilkaista:

https://yle.fi/uutiset/3-8593542

Sellaista

Joku ikivanha YLE-propaganda vuodelta 2016. Vakuuttavaa tosiaan. Ihmisen hiilidioksidipäästöt ovat vain 4% edelleen ja loput 96% tulee itse luonnosta. Miksi tämä 4% lämmittää sitten koko ilmaston, naurettava väite. Pelkkää poliittista teatteria tämä nykyinen väitetty ilmastonmuutos ja politisoituneilta asiantuntijoilta myös.

Hohheli

YLE:n jutun lisäksi voit tietenkin tutustua myös näihin vertaisarvioituihin tutkimuksiin:

”Human-made climate change suppresses the next ice age”
https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/human-made-climate-change-suppresses-the-next-ice-age

”A movable trigger: Fossil fuel CO2 and the onset of the next glaciation”
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2004GC000891

Toisenkin huuhaa-väitteesi, joka on peräisin ExxonMobilin propagandasta, olen käynyt läpi alla olevassa Twitter-ketjussa. Lyhyesti sanottuna, luonto vain kierrättää biosfäärissä olevaa hiiltä/hiilidioksidia, ja ainoa nettolisäys siihen tulee syvältä maan uumenista ihmiskunnan toimesta fossiilisten polttoaineiden muodossa.

https://twitter.com/Hohheli/status/1240085178564980737

ymmärrän

ainoa nettolisäys siihen tulee syvältä maan uumenista ihmiskunnan toimesta fossiilisten polttoaineiden muodossa.

Tulivuoret?
kattokaa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/24/kylmaa-vetta-kasvihuoneeseen

https://areena.yle.fi/1-50086252

Sellaista

Suomen päästöthän ovat vain 0,14%, eli 0,04 Gigatonnia. Kiina päästelee yli 10 Gigatonnia. Tällä perusteella Suomen päästöt ovat vain pieru saharassa.

Lisäksi puolet sitoutuu metsiin:

”Noin puolet sitoutuu metsiin

Vuonna 2015 Suomen hiilidioksidipäästöt olivat 44 megatonnia. Siitä noin puolet sitoutui Suomen hiilinieluun eli metsiin.
Korkeimmillaan Suomen CO2-päästöt olivat Vakkilaisen mukaan noin 60 megatonnia.

– Olemme tehneet paljon, ja kun katsomme kansainvälisiä vertailuja siitä, kuka on hyvä, niin Suomi on jossain sijoilla 4-6.

– Ainahan voi parantaa, mutta niin ei voi sanoa, että Suomi ei tee mitään. Se ei todellakaan pidä paikkaansa.”

Autoilu ihan väärä kohde öyhötyksessä :

”Vakkilaisen mukaan 50-60 prosenttia Suomen CO2-päästöistä tulee energiantuotannosta.”

Hohheli

Niin, Suomen päästöt ovat noin 0,14% (tai nykyään noin 0,13%), mutta väestö noin 0,07%. Eli päästelemme lähes tuplasti enemmän kuin maailman ihmiset keskimäärin, ja myös enemmän kuin kiinalaiset. Historialliset kumulatiiviset päästömme ovat vielä sitäkin isommat suhteessa väkilukuumme. Tällä hetkellä Suomen metsät nielevät nettona vain noin kolmasosan suomalaisten päästöistä, jos siis osaisivat niellä vain suomalaisten päästelemää hiilidioksidia. Mutta koska eivät osaa, on niiden nielemästä hiilidioksidista vastaavasti vain noin 0,13% suomalaisten päästelemää. Tuolla tarkemmin:

https://www.stat.fi/til/khki/2020/khki_2020_2021-06-03_tie_001_fi.html

Hohheli

Jaahas, täällä(kin) aiotaan taas toistaa kaikki ilmastodenialistien vakio-huuhaa-väittämät. Tiedoksesi, että tulivuorien ”tuli” ei ole hehkuvaa/palavaa hiiltä vaan sulaa kiveä, joka ei paljoa hiilidioksidia päästele. Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt ovat yli 50 kertaiset kaikkiin maailman tulivuoriin verrattuna. Lisää oheisessa Twitter-ketjussa:

https://twitter.com/Hohheli/status/1235345380696616962

Hohheli

Vielä mainitsen, että linkittämäsi kymmenen ja yli kymmenen vuoden takaiset YLE:n toimituksessa silloin vaikuttaneen ilmastodenialisti Martti Backmanin MOT-jutut olivat jo silloin silkkaa huuhaa-roskaa ja ovat sitä vielä enemmän nykyään, koska ilmasto on lämmennyt sen jälkeen hurjasti. Hänen käyttämänsä ”asiantuntijat” Christy ja Spencer ovat tunnettuja fossiilienergiateollisuuden propagandaa ja tieteenvastaista huuhaata levittäviä lobbaajia.

https://www.desmogblog.com/john-christy
https://www.desmogblog.com/roy-spencer

Sellaista

Se nyt on niin että nykyinen ilmastoagenda on lähinnä vain poliittista hevonpaskaa ja näkyy jo monessa asiassa. Malediivit piti mukamas olla jäämässä meren alle, no ei näköjään olekaan. Samoin on antarktikselta löytynyt puunrunkoja jään alta, eli on ollut sielläkin lämpimämpää.

Kyllähän noita agendaan sopivia linkkejä voit laittaa vaikka miten paljon, kun ei näköjään muuta faktaa löydy esittää.

Suomenkin päästöt per/asukas on saatu näyttämään ilmastoagendaan sopivaksi, kun laskevat siihen ulkomailta tilatut tavaratkin. Joten täyttä paskaa nämäkin väitteet yhden asukkaan hiilijalanjäljestä.

Sellaista

”USA:n entinen varapresidentti Al Gore puhui YK:n Kööpenhaminan ilmastokokouksessa 13. joulukuuta 2009 tutkijoiden tietokonemalleista.

– Eräät mallit antavat ymmärtää, että on 75 prosentin mahdollisuus, että koko pohjoisen napa-alueen jääpeite joinain kesäkuukausina voi olla täysin jäästä vapaa seuraavan 5-7 vuoden aikana, Al Gore sanoi.

Sanakäänteiden takana ollut ennustus ei ole toteutunut.

Tammikuussa 2006 Gore puhui ”todellisesta planeetan hätätilasta” ilmastonmuutoksen takia. Tuolloin hän sanoi, että ”seuraavan kymmenen vuoden aikana maailma saavuttaa viimeisen mahdollisen kääntymispisteen”.”

Sellaista

Tässäkin meni metsään:

”USA:n entinen ulkoministeri John Kerry sanoi 2009, että ilmastonmuutoksen katastrofaalisen uhan torjumisen aikaa on vain vuosikymmen.

– Tiedemiehet ennustavat että arktinen alue on jäästä vapaa kesällä 2013, John Kerry sanoi.”

Ei voi kuin nauraa näille ilmastouskoville.

Lisäksi tainnut olla etelänavalla ennätyskylmä tänä vuonna, valtamedia on siitäkin hys hys…

Hohheli

Toistelit sitten lisää noita teidän denialistien iänikuisia huuhaa-väittämiä, jotka kaikki ovat silkkaa roskaa ja valheita Jos oikea ja asiallinen tieto ilmastonmuutoksesta kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan esim. näihin:

Lyhyesti: http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia

Hieman laajemmin: http://ilmasto-opas.fi/

Hyvä englanninkielinen sivusto: https://climate.nasa.gov/

Sellaista

Ilmatieteenlaitos on myös täysin politisoitunut myös.

Hohheli

No tottahan toki, Suomen ja kaikkien muidenkin maiden Ilmatieteenlaitokset, WMO, IPCC, NASA, NOAA, MIT jne. jne. ovat politisoituneita ja mukana katalassa maailmanlaajuisessa ilmastonmuutos-salaliitossa. Ja oikea tiede löytyy fossiilienergiateollisuuden lobbaamasta propagandasta ja huuhaasta.

Hohhoijaa.

Päätän keskusteluni ilmastodenialistien kanssa tässä kommenttiketjussa tähän.

Kuudes arviointiraportti – Ilmatieteen laitos