Raiskaustaksin kuljettajalle pienet nuhteet seksuaalirikoksista

Somaliasta Ruotsiin karannut mies keksi omanlaisensa taksipalvelun, raiskaustaksin. Talven hän ehtikin sitä pyörittää, kunnes ilkeät poliisisedät keskeyttivät yritteliään miehen toiminnan.

Viime talvena alkoi Tukholman poliisiin tippumaan ilmoituksia raiskauksista, jotka tehtiin taksissa. Ilmoituksia oli toistakymmentä raiskauksista tai niiden yrityksistä.

Poliisi sai teknisissä tutkimuksissa selville DNA:n ja hetken päästä taksin rekisterinumero tarttui valvontakameran kuviin. Tästä seurasi, että kuulusteltavaksi haettiin 27-vuotias Abdirashad Adan Mohamud.

Tutkimuksissa selvisi, että Mohamud postasi Tukholman öisillä kaduilla mahdollisimman humalaisia naisia. Kun nainen nousi taksiin, niin mies lukitsi ovet. Lisäksi hän oli laittanut takaovet lapsilukkoon, eli ovia ei saanut sisältä auki.

Sen jälkeen mies kapusi etupenkiltä takapenkille ja joissakin tapauksissa puukolla uhaten tai muuten väkivaltaa uhkaamalla raiskasi naisia. Yksi naisista oli liikuntavammainen.

Mohamud tuomittiin nyt Tukholman käräjäoikeudessa neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen ja karkotettavaksi takaisin Somaliaan. Syyttäjä vaati yhdeksää vuotta. Syyksi luettiin kaksi raiskausta, kolme raiskauksen yritystä, kaksi seksuaalista päällekarkausta, pahoinpitely, laiton uhkaus, törkeä varkaus, seitsemän vapauden riistoa ja identiteettivarkaus. Kolme raiskausta kaatui näytön puutteen vuoksi.

Identiteettivarkaus oli raiskauksista erillinen tapaus. Mohamud ajoi tuolloin taksia jonkun toisen somalin nimellä, mutta sai tästä hommasta potkut, koska ei osannut käyttäytyä.

Mohamud ajoi Bolt-taksia ja oikeuden päätöksessä ihmeteltiin, että miten helposti henkilö voi saada taksiajoluvan tällaiseen toimintaan. Kaikki päällekarkaukset tapahtuivat siten, että Mohamud ei ollut rekisteröitynyt systeemiin sisään kuljettajaksi, mutta esittäytyi kuitenkin taksikuskina naisille antaen ymmärtää, että kaikki oli kunnossa.