Raha ei kasva puussa!


Raha ei todellakaan kasva puussa. Sen sain huomata jo hyvin nuorena. Jotkut tosin pääsevät huomattavasti helpommalla, mutta ei katkeruus maailmaa paljon paranna, vaikka epäoikeudenmukaisuus toisinaan harmittaa. Ensimmäinen työ josta sain rahallista korvausta, alkoi perheeni omassa yrityksessä.

Työpäivän mitta oli 13-tuntia ja sain siitä 20 markkaa per päivä. Jokainen voi miettiä mielessään oliko korvaus kohtuullinen vapaa-ajan menetyksestä. Kaverini olivat jossain vieraan palveluksessa ja kehuskelivat aina kympin tuntipalkoillaan. Vitutti, kuin pientä oravaa ja se ei ole vähän se. Eikä yhtään helpottanut se, että veljeni vietti aikaansa uimahallissa, kun itse olin töissä ja tienasi paljon enemmän lyömällä vetoa siitä, että uskaltaako hypätä kympistä pää edellä.

Oli sitten niin tai näin sain hyvän opin vanhemmiltani, kuinka helvetin kovan työn takana raha on. Opin myös arvostamaan rahaa aivan erin lailla kuin ne joille rahaa vain syydettiin heidän tekemättä juuri mitään. Nykyään puhutaan paljon oman talouden hallinnasta ja siitä jo pidetään luentoja ja vastaavia. Ei helvetti, mihin tämä maailma on menossa, siis ihan oikeasti aikuisille ihmisille pitää siis opettaa, ettei voi tuhlata enempää kuin tienaa näin yksinkertaisesti sanottuna, aivan käsittämätöntä. On tietenkin paljon surullisia tapauksia, joista ahdinko ei johdu omasta holtittomasta rahan käytöstä, vaan taustalla on hyvin usein todella surullisia tarinoita. Ne ovat aivan oma lukunsa näistä en nyt puhu.

Asui tuossa naapuri talossa joku tovin sitten pariskunta, joilla kummallakin oli tuliterät autot, mutta häätö tuli kun vuokrat jäivät hoitamatta. Voi vaan kysyä, että ovatko elämänarvot aivan kohdillaan? Mikä meitä niin sanotusti järkeviä ihmisiä vaivaa, pitääkö meillä olla ainakin samanhintainen auto kuin naapurilla vaikkei siihen taloudellisesti rahkeet riittäisikään. Voin vain kuvitella mikä taloudellinen ja henkinen helvetti siitä seuraa kun pitää yrittää olla jotain muuta kuin kantti kestää. Tätä ongelmaa ei missään nimessä helpota helposti otettavat pikavipit ynnä muu helposti saatavat luotot.

No mitä tätä oikeastaan ihmettelemään, sillä meidän hallitus on aivan yhtä pihalla talouden hoidosta kuin jotkin kansalaiset ja kotitaloudet, vaikka hallituksella on käytössään kaikkein paras tieto ja taito mitä vaan voi olla tässä maassa talouden hoidosta, silti kaikki menee päin helvettiä. Tätä nyky- hallituksen touhua kun seuraa, niin ei voi kuin olla huolissaan siitä mihin tämä loppujen lopuksi johtaa. Ei hätää meillä kun poliitikot kantavat vastuun, anteeksi poliittisen vastuun mitä se sitten tarkoittaakaan. Minä tiedän en sitten yhtään mitään. Me yksilöinä joudumme kuitenkin kantamaan vastuun ihan itse tekemisistämme. Emme voi ottaa mallia ministereistämme. Joskus vaan kun seuraa ja kuuntelee meidän näitä nykypäättäjiä herää kysymys, että onko kyse ajattelemattomuudesta vai kertakaikkisesta tyhmyydestä.

Kaikesta huolimatta yrittäkäämme elää hyvää ja tarkoituksenmukaista elämää tässä maassa jossa kateus voittaa kiimankin (eiväthän Suomalaiset oikeasti ole kateellisia?) Oliko se Sarasvuo joka mielestäni sanoi hyvin hieman tähän tapaan, että sitten vasta ihminen voi olla onnellinen kun hän luopuu ylisuurista tavoitteista. Mielestäni tuossa lauseessa on paljon viisautta ja syvällistä sanomaa.

Tässä tämä vuodatus sitten taisi olla, ei muuta kun kohti uusia pettymyksiä.

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Juha says welcome

Noinhan se pitkälti on. Haaveita, unelmia ja tavoitteita saa sekä pitääkin olla, mutta reaalimaailma kannattaa kuitenkin aina muistaa.
Jos pitää ottaa velkaa vaikka oman unelmafirman perustamiseksi, niin kannattaa olla myös plan B, jos bisnes ei kanna.
Suu säkkiä myöden, mutta pitää muistaa myös elää välillä.

Qroquius Kad

Tämän bloggauksen luettuaan joku voisi kysyä, miksi sinä veli P.T. sitten vähän väliä olet ruihnaamassa rahnaa meiltä lukijoilta sen sijaan, että eläisit suu säkkiä myöten?

Minähän en sellaista kysy, koska se olisi epäkohteliasta!

Minä

Pitäisikö median yleensäkin tehdä työtä puhtaasta rakkaudesta ja sen lisäksi maksaa itse mediansa kustannukset?

Last edited 2 vuotta sitten by Minä
Paavo TajukangasD

Siis minä en kirjoittanut tuota juttua. Sen kirjoitti bloggari “Mile Lake”, niin kuin otsikon alla metatiedoissa (=pv, kategoriattiedot, kommentit ym. tiedoissa sanotaan). Minä vain julkaisin jutun.

Minä

Harvemmin täällä on ollut muita kuin PT:n juttuja, joten lukijat olettavat julkaistut PT:n kirjoittamiksi. Tuosta ei helpolla selviä, että onkin blogeista kysymys. Selvisi, kun nyt kävi katsomassa.

Qroquius Kad

Mike Laken aiemmat bloggaukset ovat tulleet hänen nimimerkillään, mutta ainakaan omalla pöytäkoneellani sitä ei nyt näy:

julkaisijan paikalla lukee vain “Paavo/Pt-media”. Siinä kaikki.

Pyydän silti anteeksi epäokeudenmukaista kommenttiani.

Paavo TajukangasD

Kappas perkele, sattui vahinko. Myönnän syyllisyyteni.

mike lake

Ei ainakaan minulle mikään tärkeä juttu,mutta Kuka meistä pitää huolta?on myös PT,n kirjoittamaksi merkitty.

Minä

Minkäslaisen rangaistuksen tuosta itsellesi annat? Olethan itselläsi töissä, joten joudut harkitsemaan rangaistusta syylliselle. Potkut olisi kyllä liian ankara.

Paavo TajukangasD

Rangaistuksena otettakoot yksi extraryyppy, että järki pysyy päässä.

Minä

Jos tuollaisia rangaistuksia jakelet, moni varmaan haluaisi tulla töihin ja sopivin välein ansaita rangaistuksia 🙂

seant

Näin maatalouden poikana, jossa oli eläimiä, työn teko alkoi 5v tappipoikana jatkuen kaikki kesät aina tuonne 18 v asti. Jonka jälkeen alkoi opiskelun aikaiset kesätyöpaikat. Ei silloin paljon palkkoja maksettu, mutta pienen taskurahan sijaan sain etuja, polkupyörän, mopon ja lopuksi käytetyn auton. !8v ikä sattui olemaan sopivaan aikaan silloin juuri ravintolatoiminta vapautui 18 vuotiaille. Silloin ei oluita juotu vaikka a-olut maksoi alle markan, vaan erilaisia cocktaileja, ampiaisesta alkaen ne oli jotenkin halpoja. Silloin sai pikkurahalla kännin ravintolassa, 70-luvun alussa aloittelevan insinöörin palkasta jäi käteen n. 1000 mk eli sai n. tuhat a-olutta nyt saa n. puolta vähemmän. Mikä parasta, meni minne tahansa pikkukylänkin ravintolaan ei tarvinnut yksin olla.

Sellaista

Kirjoitus pitää aivan paikkaansa. Valitettavasti myös vanhemmatkin ihmiset ostavat uuden auton velkavetoisella rahalla pelkäksi egon pönkäksi. Mielestäni todella lapsellista ja typerää. Mikä siinä vanhassa kunnon autossa on vikana ja hävettää, ettei sillä voi ajaa. Minusta mikään uusi tavallinen mukamaasturi, tai tavallinen auto yleensäkään ei ole niin kiinnostava että 20 000€ sellaiseen laittaisin kiinni velkarahalla. Sitten ei olekaan rahaa kuin makkaraan ja makaroniin, mutta onpa hieno auto jota esitellä.

Onhan myös tutkittu että järkevä ilmastoteko on ajaa vanhalla autolla, ei ostaa uutta.

Monet nuoret naisetkin ostavat velalla kalliin BMW taikka Audin, enkä ymmärrä miksi. Kumpaankin saa tehdä kalliilla rahalla remonttia. Tuohon vielä kallis älypuhelin päälle.

Juha says welcome

Autonvaihto on joskus fiksua, riippuu toki autoista sekä välirahaveijojen tarjouksista.
Jos ajat työmatkoja jolkakin 2 litran pelillä mikä vie 6,5 litraa satasella, niin nykyiset litraturbot vie 4 litraa / 100km. Loppu on matematiikkaa.
Jossain vaiheessa sähköautokin vie voiton, ei nyt. Sähköautojen hinnoissa on nyt ilmaa johtuen kovasta kysynnästä.

Kyrvänjatkeet on asia erikseen. On mullakin moottoripyörä ja urheiluauto, mutta poissa liikenteestä. Ei kannata edes myydä.
Etenkin te nuoremmat, pistäkää raha poikimaan! Hyvien firmojen osakkeita saa pörssistä.

Sellaista

Vanhat TDI 2.5 diesel Volvot kulkee 5,5-litraa/100km, kulutuksilla. Taitaa jotkin vanhemmat 1.9 TDI dieselit kuluttaa myös vain 4,5-litraa/100km. Sitten joku E46 330D BMW kuluttaa kai 3-litran commonrail- dieselillä jotain 6-litraa, tosin niitä joutuu korjailemaan vähän väliä. Vanhat esikammio dieselit kuluttaa hieman enemmän, mutta lämpenee talvella paremmin.

Turbossa välijäähdyttimellä on muutenkin parempi hyötysuhde ja vääntää paremmin, kävi se moottori bensalla tai dieselillä. Moottoripyörän voi laittaa seisontaan talvella, eikä niissä ole kuin vakuutusmaksut eikä ajoneuvoveroja ollenkaan.

Olen ajanut monella autolla turbolla ja vapaastihengittävällä moottorilla.

juhaII

Kuten wanha sanonta tietää kertoa: “Työnteolla ei rikastu!”

Eikä tavallisella jantterilla muuta vaihtoehtoa ole ellei sitten lähde rikolliselle tielle, muttab siinäkin olet vain pikkurikollinen joka tuomitaan!