Syyttäjä: Kukaan ei ole tunnustanut Einárin murhaa

Aftonbladetin mukaan teini-ikäinen poika olisi haettu kuulusteluun epäiltynä räppäri Nils ”Einár” Grönbergin murhasta. Lehden mukaan nuorukainen on tunnustanut murhan.

Ruotsin Syyttäjänviraston tiedotteen mukaan väite on kuitenkin perätön. Syyttäjänvirasto kertoo tiedotteessaan, että ”Mediassa esiin tulleet väitteet siitä, että yksi henkilö olisi tunnustanut Hammarby Sjöstadissa viime viikolla tapahtuneen murhan tai osallisuutensa murhaan, on virheellinen.

Tiedotteen mukaan asiasta ei ole muuta lausuttavaa.

Aftonbladetin mukaan yksi nuorukainen on joka tapauksessa haettu kuultavaksi asiasta, mutta lehden uuden korjauksen mukaan Tukholman poliisi kertoo, että ketään ei ole otettu kiinni epäiltynä teosta.

_ _ _

Grönbergin murhan selvittäminen ei varmastikaan ole niitä helpoimpia tutkimuksia poliisille. Asiasta pitäisi saada jotakin näyttöä. Sellaista olisi esimerkiksi silminnäkijälausunto, jossa silminnäkijä todistaa oikeudessa nähneensä tekijän.

Tällainen on kuitenkin melko mahdoton tehtävä. Kuka tahansa tavallinenkin ihminen ymmärtää, että jos lähtee todistamaan tällaisessa asiassa oikeuteen, niin voi samalla tilailla itselleen hautapaikkaa. Toisaalta, vaikka joltakin sattuisi pettämään itsesuojeluvaisto, niin tunnistaminen on vaikeaa, ellei peräti mahdotonta. Pimeässä illassa, tummiin pukeutunut, huppu päässä ja kasvot peitettynä liikkuva tekijä on melko mahdotonta tunnistaa.

Niin ikään näissä piireissä tunnustaminen ei ole yleistä. Jos tunnustaa, tietää varmasti saavansa linnaa. Jos kiistää eikä kerro kuulusteluissa mitään, niin on suuret mahdollisuudet päästä vapaaksi.

Poliisin ainoaksi tehtäväksi jää näin ollen ns. teknisten todisteiden kerääminen. Tällaisia ovat esimerkiksi rikospaikalta löytyneet luodin hylsyt, joita voidaan DNA:n tai sormenjälkien perusteella yhdistää uhriin osuneeseen luotiin. Tarkoittaa siis sitä, että kun lippaallisella aseella ammutaan, niin hylsy sinkoutuu aina jonnekin sivulle. Kun lipas on lipastettu, niin aloitteleva murhaaja voi tehdä virheen ja jättää hylsyyn DNA:n palasen tai sormenjäljen lipastaessaan lipasta avokäsin.

Aseen löytyminen edistäisi niin ikään asiaa, mutta yleensä murha-aseet hävitetään heti teon jälkeen. Tässä tapauksessa murhapaikan ympärillä on laajalti vettä, joten aseen hävittäminen murhan jälkeen on ollut helppoa vippaamalla se veteen.

Mahdolliset valvontakamerat voivat auttaa myös asian selvittämistä, mutta koska Ruotsissa valvontakameroita ei ole lähellekään niin suuressa mittakaavassa käytössä kuin Suomessa, niin tämä on melko epätodennäköinen rikoksen selvittämisreitti.

 

12 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Jaakko Itkonen
Jaakko Itkonen
29.10.2021 20:08

No painetaan sitten villaisella koko juttu niin kaikki on taas Ruotsissa hyvin.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
29.10.2021 20:33
Vastaa...  Jaakko Itkonen

Voidaanhan toki tehdä kuin Palmen murhassa:
odotetaan tekijöiden kuolevan ammuskeluun tai huumeisiin ja julistetaan heidät sitten Einarin murhaajiksi.

rtt
rtt
29.10.2021 10:44

>Niin ikään näissä piireissä tunnustaminen ei ole yleistä.

Tässä tapauksessa joku voi kohta hyvinkin tunnustaa, Tää kun on kai ollut Ruotsissakin aika näkyvästi esillä ollut tapaus, joten tutkintaan panostetaan. Poliisilla on murhatapauksissa kaikki keinot käytössään eikä murhat vanhene rikoksina. Heillä on varmasti vähän myös hajua kuka olisi taustalla ja ne tulee olemaan jatkuvassa seurannassa. Tuommoinen häiritsee sitten kovastikin muita laittomuuksia, joten on kaikille helpompaa, kun joku ottaa syyt niskoilleen ja istuu tuomion kaikkien puolesta. Ampuja(t) on kuitenkin joku alimman tasonen tekijä, joka on helposti uhrattavissa.

Puolueeton
Puolueeton
29.10.2021 09:56

Jos Grönbergillä on hyviä kavereita, nämä ehkö selvittävät murhaa ja jakelevat tuomion Hammurabin lakien mukaisesti. Eikös tämä ole Ruotsissa normaalia?

Oloneuvos
Oloneuvos
29.10.2021 17:04
Vastaa...  Puolueeton

Meinaatko että parikymppiset äidin pikku kermaperseet kostavat tuon murhan..ruotsalaisista pottunokista ei löydy enää mitään tekijämiestä koviin hommiin.

juhaII
juhaII
29.10.2021 00:15

No, kaiketi tietenkin epäillyt ovat aika itsestään selvästi ne roikaleet, jotka kirjaimellisesti ikuistivat teloituksen ”kulttuurinsa mukaisesti.

Suomi Finland
Suomi Finland
28.10.2021 21:50

Eipä taida tulla FBI:ltä enää apuja tähän tapaukseen.

Pah
Pah
28.10.2021 19:07

Ruotsalaiset ovat niin ihanan hyviä ja suvaitsevaisia ihmisiä että mitäpä niin hyvät ihmiset yhdestä Eináristaan välittäisivät, etenkään kun maa on täynnänsä vastaavia teloitustaan odottavia alkuperäiseináreita.
Pää-asiahan on ettei siellä aleta vahingossakaan rasistiseen sävyyn syyllistämään eikä rasistiseeraamaan tai muuten vaan syyttelemään maahan haalittuja kulttuurinrikastajia mokomasta mitättömästä pikkueinárista. 😤

Vesa
Vesa
28.10.2021 18:08

Taitaa jäädä selvittämättä niin kuin Olof Palmen murha.

Trampas
Trampas
28.10.2021 18:57
Vastaa...  Vesa

Aivan. Resurssit jumitti heti,kun oli kyse lihaa mutustavasta,tod. näk. Walkoisesta heterosta.

Timppis
Timppis
29.10.2021 00:48
Vastaa...  Vesa

Olisikohan sittenkin se scania mies tai ”scania mies”

Qroquius Kad
Qroquius Kad
29.10.2021 11:56
Vastaa...  Timppis

Ei, vaan ”Skandiamannen”, eli Sitg Engström.

Hänet on nyt virallisesti julistettu Palmen murhaajaksi samoin kuin Nils Gustafsson on julistettu Bodomin murhaajattomaksi, joten pulinat pois, kun Laki Ja Oikeus on puhunut!