Taustaa Jordbron ampujaisille

Tukholman eteläpuolisessa kunnassa Haningessa ja erityisesti sen Jordbron kaupunginosassa on ollut monenlaisia ammuskeluja viime aikoina. Välillä jorkkia on saatu hengiltä, välillä kohteita on kuskattu sairaalaan paikattavaksi polvitönkän takia. Pt-medialla on näistä ammuskeluista nyt lisää tietoa.

Jordbro on noussut viime kesän aikana framilla useiden ammuskelujen takia. Jordbro ei varsinaisesti ole tähän asti ollut sellainen erityisen ongelmallinen alue, mutta maahanmuuttajia on kuitenkin ollut.

Ongelma lähti liikkeelle joskus viime vuoden loppukesästä vuosi sitten, kun 4-6 hengen nuorista somalipojista koostuva jengi, 14-18-vuotiaaat, saivat päähänsä idean. Abdi sen siinä viime metreillä keksi, veti ässän hihasta ja sanoi: aletaan kiristämään niiltä suojelurahaa, niin saadaan valtavat voitot ja joka jätkälle 500-sarjan Bemarit. Siis niin kuin suuren maailman tyyliin.

Mikäpä siinä. Nuorisojoukkue hankki puukoja ja puntareita ja olispa siinä ihan oikeita aseitakin. Ensimmäisenä hyökättiin tuollaiseen hiipuvassa lähiössä sijaitsevaan parturiin. Eli siihen kivijalkaparturiin, joka oli oman kerrostalon nurkan takana. Naamat punaisena huudettiin hoosiannaa ja rynnättiin sisälle, että tämä on rystö.

Kävi kuitenkin niin, että parturin pitäjä oli kovapäinen mies. Mies kertoo kuulustelussa, että tunnisti heti ainakin kaksi hyökkääjää, vaikka näillä oli naamioita. Kai sitä nyt pihapiirin lapset tunnistaa.

Mies, siis itsekin maahanmuuttaja, kertoo kuulustelussa, että yritti puhua niille tuntemilleen nuorille järkeä. Että mitä sinun isäsikin tästä ajattelee ja sellaista. Tilanne laukesi siihen ja ryöstäjät eivät saaneet rahaa. Mutta siitä seurasi se, että kun parturista juostiin pihalle, niin ammuttiin useita laukauksia. Poliisin tutkimuksen mukaan hylsyt, mitä löytyi pihamaalta, olivat aitojen luotien hylsyjä.

 

Jatko on esitutkintapöytäkirjojen varassa. Pari-kolme nuorukaista ymmärsi, että ei näillä parturien ryöstöillä ehkä sittenkään saada niitä Bemareita. Eikä päästä edes Tukholman sumuun ja humuun vetämään isojen gangstojen kanssa kokaiinia. Ei saada edes paikallisjunalippua Tukholmaan. Muutama nuorukainen vetäytyi nyt porukasta. Yksi kävi myöhemmin kuukauden jopa pyytämässä anteeksi parturilta tekoaan. Parturi hövelinä miehenä ei nostanut asiasta rikosjuttua tätä nuorukaista kohtaan.

 

Nyt syttyi sota. Nimittäin se ”gangstasiipi” katsoi, että tämä porukka, joka ikään kuin ”luisti” jengistä, olivat pettureita. Nämä kolme ”loikannutta” poikaa eivät kuitenkaan olleet koskaan kuulusteluissa puhuneet kavereistaan. Näistä muista ryöstäjistä ei ollut mitään merkintää pöytäkirjoissa. Silti ne piti tappaa, suuren maailman malliin.

 

Tässä siis yhden pienen sodan synty. Tavallaan osaan antaa arvoa niille kolmelle nuorelle, jotka hyppäsivät jengistä eroon. Varsinkin sille nuorelle somalipojalle ja hänen isälleen, joka talutti pojan korvasta parturiin tunnustamaan tekonsa ja pyytämään anteeksi.

Tämän tapahtuma seurauksena Jordbrohon kuitenkin syntyi kaksi somalipiiriä. On niitä, jotka ovat sitä mieltä, että tämä poika, joka tunnusti tekonsa, teki oikein. Sitten on niitä, jotka kokevat, että perheen isä teki väärin ja petti somaliyhteisön ja nyt tätä perhettä ja heidän sukuaan vainotaan mm. puhtailla murhayrityksillä pitkin kylää. Ja nämä yhteisöt ovat sotajalalla.

Sotaan ei tietenkään ota osaa aikuiset ihmiset, vaan se on nuorukaisten harjoittamaa toimintaa.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
36 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
mike lake

On se hienoa,että on kuitenkin arvot kohdillaan.

U. Kamutapsa

”afropohja” on ihan tärkein juttu.

Vakavammin sanottuna: teet hyvää työtä, ja voisit tehdä taas yhden pataan-videon.

Last edited 2 vuotta sitten by U. Kamutapsa
Taustatietoa

Tämä oli hyvä ja valaiseva kertomus juurisyistä. Kiitokset Patelle. Niinkuin James Bondissakin ”Ei kuka ja koska. Vaan miksi?”.

Make's perfect sense

Tutkivaa journalismia parhaimmillaan. Vaikka nykyään uutiset pitääkin lukea uutisointimediaa ja median yleistä kiinnostusta arvioimalla sekä sumealla logiikalla rivien väleistä, niin tarkimmallakaan tiiraamisella Jordbron yksityiskohtia ei olisi arvannut.

Esimerkiksi MTV3 tekstiTV:n uutinen, ”Ruotsissa vakava väkivaltarikos”, jossa 2x lapsi + 75v nainen loukkaantunut sorkkarautaväkivallassa 50v lasten isän toimesta, on helppo tulkita kantaruotsalaisen tekosiksi. Ruotsissa tapetaan ihmisiä koko ajan eikä mistään perheväkivalta loukkaantumisesta kirjoitettaisi riviäkään ellei kyseessä olisi joku tavallinen Svensson.

Wittgenstein

Tässä on selvästi kysymys kotouttamisen ja ruotsalaisen yhteiskunnan epäonnistumisesta, siellä omassa kotona auvoisessa Somaliassa, Somaleilla ei koskaan ole ollut klaanisotia.

Sompatkaa Somerolle

Parasta olisi kuitenkin jos somput asuisivat Somaliassa ja rakentaisivat sitä. Eihän heistä majoriteetti tunnu täällä viihtyvän eikä sopeutuvan (eivätkä tiedä eivätkä välitä Ruotsista maana yhtään mitään) ja lomallakin pitää yhtenään rampata Somaliassa ja lähettää sinne tukuttain rahaa.

Onko Ruotsi ja Suomi sompuille vain se paikka mistä nyhdetään rahaa? Eikö ole henkisesti aika köyhää sellainen elämä, se tuhoaa ihmisen sielun.

Tyhjä tulevaisuus

Se on kova paikka tunnustaa itselleen että maassa missä asuu ei ole mitään ruusuista tulevaisuutta. On aina kakkosluokan kansalainen. Eikä tule vaaleat tytöt itseään tyrkyttämään vaan nostelevat nokkaansa. Ja siksi Niveaa kuluu enemmän kun Kummelin Kylien kaupassa. Sitä somppu huomaa että kaikki mitä haluaa, pitää ryöstää tai ottaa väikisin. Ja silloin elämä on kurjaa.

Parempi olisi Afrikan sarvessa kotimaataan rakentamassa. Sielä olisi sentään oman maan kansalainen. Eikä tarvisi anela almuja tai katsella kantaväestön parempaa elämää.

Anonyym

Ne harvat somalit, jotka tiedän tai jotenkin tunnen ovat jonkinmoisissa töissä tai ainakin haluaisivat töihin ja tienaamaan. Vanhemmalla polvella suurena ansiotyön esteenä on länsimaihin sopivan ammattitaidon puute.

MattiS

Joo, nuhteetonta ja työteliästä porukkaa.. 🤭

Perttu Kääpä

joo, eikä sitä ammattia ja kielitaitoa ole saanut 10-20 vuodessa opittuakaan, ahkerasta tulkin käytöstä huolimatta ja koulujen välttelystä huolimatta. ahkeraa sakkia….

Anonyym

Puhuin vain niistä jotka jotenkin tunnen.
Muista en niin tiedä – heidän työttömyysrosenttinsahan on melkoisen valtava.
Moni heikäläisnainenhan on kuin kotivankilassa ja on vissiin sitä mieltä, että niistä kodinhoitopalveluista korvaukseksi heidät on sinne vankilaansa elätettävä.

Eslöv

Tässä Eslövin kouluatakista. 20% Ruotsin nuorisosta voi henkisesti huonosti eikä ihme kun ajattelee minkälaisia juttuja Ruotsissa tapahtuu päivittäin, murha murhan perään. Tulevaisuus voi tuntua toivottomalta:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/15-aringen-hade-en-plan-for-vilka-han-skulle-doda

Riku Laine

Ampujaiset, pommittamiset arkipäivää ennen niin rauhallisessa Ruotsissa.

Toivoisin että pt-media sallii pienen off-topicin minulta.
En käytä enää vk.comia he alkoivat utelemaan jopa että henkilökorteista, passeista pitäisi heille lähettää kuva? Ei käy! Kaikkea hyvää ja jatkoa toivotellen vk-kavereille.
Olisin poistanut myös tilini mutta en pääse enää sinne edes sisälle.

Jaakko Koponen

Käytä Gab.com https://gab.com siellä ei sensuuri iske eikä kysellä mitään. Jos haluat, saat haukkua ketä hyvänsä ja se on ok, koska sananvapaus.

Toki jos vihaat Trumpia ja ihannoit Bideniä, taikka loukkaannut herkästi kuten lumihiutale, niin se paikka ei ole sinulle hyvä.

Last edited 2 vuotta sitten by Jaakko Koponen
Riku Laine

Kansallismielisenä haluaisin tietysti yhteyden toisiin kansallismielisiin. Vähän vaikeuksia opetella gabia.

Riku Laine

Kun en oikein löydä sieltä ketään ja kansallismielisenä haluaisin tietysti yhteyden toisiin kansallismielisiin.

Suomi Finland

Uskomatonta, että kun joku toimii, kuten kunnon vanhemman tuleekin, niin sitten isommassa kuvassa monet pitävät sitä yhteisön pettämisenä.

Nuorukaiset voisivat mielestäni ihan oikeasti aloittaa 500 sarjan Bemareiila. Ei ole mitään syytä ajatella, etteivätkö he sellaisia ole ansainneet.

He voisivat aloittaa vaikkapa 1:43 Bemareista ja kun töistä tulee rahaa, niin mahdollisuuksien mukaan mittakaava sitten muuttuu. Ehkei siihen 1:1 versioon ole koskaan rahaa, mutta ainakin jonkinmoinen Bemari olisi.

Kohinoor

”Afrikan Tähti” -peli taitaakin olla tämän Joulun hittilahja.
Kemut ja murjaanien kuninkaat pelaa kaduilla ”Euroopan Puolikuu”-peliä.

ernesti_loosonen

Esimerkillistä toimintaa 👍 Ajatelkaapa jos jokainen pohjoismaissa oleva somali pistäisi 3 somalia kylmäksi..

Trampas

Vuoden kuluttua ei olisikaan kummempia ongelmia. Vähän harmi tosiaankin, että 99% pilaa sen prosentin maineen.

MattiS

Oli somali sitten hyvis tai pahis, niin mitään ongelmaa ei olisi kun älyäisivät pysyä siellä Afrikan mantereella. Ei tarvitsisi miettiä koko asiaa koska mitään asiaa ei edes olisi mietittävänä.

Enkä tosiaan menisi hattua nostamaan somalille joka anteeksi pyysi, tyyppi kuitenkin syyllistyi aseelliseen ryöstöön, tai ainakin sellaisen yritykseen. Kyse ei ollut näpistyksestä.

Ali Wale

Kyllä ne Afrikantähden rosvot ovat kertoneet totuuden kaiken aikaa.

Trampas

Kovasti noi maahanmuuttajat tykkää lotota, joten kaikki niiden hillo ei välttämättä ole mömmökaupoista ansaittua. Osa on hommattu omalle firmalle, jonka toimenkuva vaihtelee laidasta laitaan. Tulkin hommat ovat aika kova sana ja kiinteistöjen ”välitys”.

https://youtu.be/PnvGiM5artA

Sellaista

Eipä joku vanhempi 500-sarjan bemarin rohjake kovinkaan kallis nykypäivänä ole. Luultavasti jos olisivat töihin menneet, olis sellaisen hankkinut helpommin. Tosin bemaria saa korjata niin usein että rahat menevät remontteihinkin. Vaikka E46 mallin ohjaustehostinkin maksaa kuulema 600€.

Ali Wale

Hinausfirman kuski kertoi, että eniten hinataan bemareita, audeja ja juurikin näitä autoja, joita himoitaan.

Sellaista

Eihän tämä yllätys ollut. En ymmärrä, miksi kovasti näyttävät nuoret naisetkin ostavan monesti tuollaisen bemarin tai audin.

Rahatkin menee sitten remonttiin.

juhaII

Minäkin osaan ”antaa arvoa” janttereille, joita kutsui ”kapea polku”.

Ja etenkin olen erityisen iloinen isästä, joka rikkoi ryskyen stereostypioita ”päämiehen” tavasta olla ”hengessä mukana”. Paremminkin äidit surevat salaa kuten aina. Luin uutisen, – oliko peräti tässä julkaisussa – että erään gansterin äiti toivoi poikansa karkottamista Somaliaan, jossa hän olisi äidin mielestä enemmän turvassa pahoilta teiltä.

Todennäköisesti suurin syy osan pahisten ja isän sovinnollisuuteen oli kulttuurinen, sillä ymmärtääkseni parturi ei ollut kanta-svensson. Jonka katsominenkin saa uusruotsalaisten karvat pystyyn?

Mörkö

Onko tilanne siis se, että ryöstäjäsomput ammuskelevat niitä, joiden mielestä ryöstely ei ole ok?

Suomi Finland

Ja yhteiskunta tarjoaa suojeluaan niille, joiden mielestä ryöstely ei ole OK, … or not???

Ruotsin ampupaikat

Tästä interaktiivisesta kartasta näkee missä paikoissa Ruotsissa ammutaan:

https://www.svt.se/datajournalistik/skjutningar-i-sverige/?rid=0127

Kalma

Huomenna iltapäivällä laskeutuu taas kolme IS-matamia Arlandaan jälkikasvuineen.
Tervetuloa. NOT.

Järvasompero

Sitten 2018 on 17 nuorta miestä ammuttu Järvan alueella, heistä 9 kpl 2021.

Ja vain yksi(1) ainoa murha on johtanut tuomioon. Heja! Poliisi syyttää riittämättömiä resursseja: ei ole analyytikkoja, tutkijoita, specialisteja. (SVT.se)

Eli on jokseenkin riskitöntä mennä Järvaan ja ampua sompero hengiltä. Ei tämä ole vihje vaan faktaa.

Tunnelmakuvaa
Tupunainen

Eikö näistä saisi jännittävän TosiTV-sarjan?