Taustaa Jordbron ampujaisille

Tukholman eteläpuolisessa kunnassa Haningessa ja erityisesti sen Jordbron kaupunginosassa on ollut monenlaisia ammuskeluja viime aikoina. Välillä jorkkia on saatu hengiltä, välillä kohteita on kuskattu sairaalaan paikattavaksi polvitönkän takia. Pt-medialla on näistä ammuskeluista nyt lisää tietoa.

Jordbro on noussut viime kesän aikana framilla useiden ammuskelujen takia. Jordbro ei varsinaisesti ole tähän asti ollut sellainen erityisen ongelmallinen alue, mutta maahanmuuttajia on kuitenkin ollut.

Ongelma lähti liikkeelle joskus viime vuoden loppukesästä vuosi sitten, kun 4-6 hengen nuorista somalipojista koostuva jengi, 14-18-vuotiaaat, saivat päähänsä idean. Abdi sen siinä viime metreillä keksi, veti ässän hihasta ja sanoi: aletaan kiristämään niiltä suojelurahaa, niin saadaan valtavat voitot ja joka jätkälle 500-sarjan Bemarit. Siis niin kuin suuren maailman tyyliin.

Mikäpä siinä. Nuorisojoukkue hankki puukoja ja puntareita ja olispa siinä ihan oikeita aseitakin. Ensimmäisenä hyökättiin tuollaiseen hiipuvassa lähiössä sijaitsevaan parturiin. Eli siihen kivijalkaparturiin, joka oli oman kerrostalon nurkan takana. Naamat punaisena huudettiin hoosiannaa ja rynnättiin sisälle, että tämä on rystö.

Kävi kuitenkin niin, että parturin pitäjä oli kovapäinen mies. Mies kertoo kuulustelussa, että tunnisti heti ainakin kaksi hyökkääjää, vaikka näillä oli naamioita. Kai sitä nyt pihapiirin lapset tunnistaa.

Mies, siis itsekin maahanmuuttaja, kertoo kuulustelussa, että yritti puhua niille tuntemilleen nuorille järkeä. Että mitä sinun isäsikin tästä ajattelee ja sellaista. Tilanne laukesi siihen ja ryöstäjät eivät saaneet rahaa. Mutta siitä seurasi se, että kun parturista juostiin pihalle, niin ammuttiin useita laukauksia. Poliisin tutkimuksen mukaan hylsyt, mitä löytyi pihamaalta, olivat aitojen luotien hylsyjä.

 

Jatko on esitutkintapöytäkirjojen varassa. Pari-kolme nuorukaista ymmärsi, että ei näillä parturien ryöstöillä ehkä sittenkään saada niitä Bemareita. Eikä päästä edes Tukholman sumuun ja humuun vetämään isojen gangstojen kanssa kokaiinia. Ei saada edes paikallisjunalippua Tukholmaan. Muutama nuorukainen vetäytyi nyt porukasta. Yksi kävi myöhemmin kuukauden jopa pyytämässä anteeksi parturilta tekoaan. Parturi hövelinä miehenä ei nostanut asiasta rikosjuttua tätä nuorukaista kohtaan.

 

Nyt syttyi sota. Nimittäin se ”gangstasiipi” katsoi, että tämä porukka, joka ikään kuin ”luisti” jengistä, olivat pettureita. Nämä kolme ”loikannutta” poikaa eivät kuitenkaan olleet koskaan kuulusteluissa puhuneet kavereistaan. Näistä muista ryöstäjistä ei ollut mitään merkintää pöytäkirjoissa. Silti ne piti tappaa, suuren maailman malliin.

 

Tässä siis yhden pienen sodan synty. Tavallaan osaan antaa arvoa niille kolmelle nuorelle, jotka hyppäsivät jengistä eroon. Varsinkin sille nuorelle somalipojalle ja hänen isälleen, joka talutti pojan korvasta parturiin tunnustamaan tekonsa ja pyytämään anteeksi.

Tämän tapahtuma seurauksena Jordbrohon kuitenkin syntyi kaksi somalipiiriä. On niitä, jotka ovat sitä mieltä, että tämä poika, joka tunnusti tekonsa, teki oikein. Sitten on niitä, jotka kokevat, että perheen isä teki väärin ja petti somaliyhteisön ja nyt tätä perhettä ja heidän sukuaan vainotaan mm. puhtailla murhayrityksillä pitkin kylää. Ja nämä yhteisöt ovat sotajalalla.

Sotaan ei tietenkään ota osaa aikuiset ihmiset, vaan se on nuorukaisten harjoittamaa toimintaa.

 

 

 

36 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tupunainen
Tupunainen
22.10.2021 08:38

Eikö näistä saisi jännittävän TosiTV-sarjan?

Järvasompero
Järvasompero
21.10.2021 08:53

Sitten 2018 on 17 nuorta miestä ammuttu Järvan alueella, heistä 9 kpl 2021.

Ja vain yksi(1) ainoa murha on johtanut tuomioon. Heja! Poliisi syyttää riittämättömiä resursseja: ei ole analyytikkoja, tutkijoita, specialisteja. (SVT.se)

Eli on jokseenkin riskitöntä mennä Järvaan ja ampua sompero hengiltä. Ei tämä ole vihje vaan faktaa.

Tunnelmakuvaa
Tunnelmakuvaa
21.10.2021 09:41
Vastaa...  Järvasompero
Kalma
Kalma
20.10.2021 11:20

Huomenna iltapäivällä laskeutuu taas kolme IS-matamia Arlandaan jälkikasvuineen.
Tervetuloa. NOT.

Ruotsin ampupaikat
Ruotsin ampupaikat
20.10.2021 08:03

Tästä interaktiivisesta kartasta näkee missä paikoissa Ruotsissa ammutaan:

https://www.svt.se/datajournalistik/skjutningar-i-sverige/?rid=0127

Mörkö
Mörkö
20.10.2021 06:35

Onko tilanne siis se, että ryöstäjäsomput ammuskelevat niitä, joiden mielestä ryöstely ei ole ok?

Suomi Finland
Suomi Finland
20.10.2021 08:48
Vastaa...  Mörkö

Ja yhteiskunta tarjoaa suojeluaan niille, joiden mielestä ryöstely ei ole OK, … or not???

juhaII
juhaII
20.10.2021 00:13

Minäkin osaan ”antaa arvoa” janttereille, joita kutsui ”kapea polku”.

Ja etenkin olen erityisen iloinen isästä, joka rikkoi ryskyen stereostypioita ”päämiehen” tavasta olla ”hengessä mukana”. Paremminkin äidit surevat salaa kuten aina. Luin uutisen, – oliko peräti tässä julkaisussa – että erään gansterin äiti toivoi poikansa karkottamista Somaliaan, jossa hän olisi äidin mielestä enemmän turvassa pahoilta teiltä.

Todennäköisesti suurin syy osan pahisten ja isän sovinnollisuuteen oli kulttuurinen, sillä ymmärtääkseni parturi ei ollut kanta-svensson. Jonka katsominenkin saa uusruotsalaisten karvat pystyyn?

Sellaista
Sellaista
19.10.2021 19:58

Eipä joku vanhempi 500-sarjan bemarin rohjake kovinkaan kallis nykypäivänä ole. Luultavasti jos olisivat töihin menneet, olis sellaisen hankkinut helpommin. Tosin bemaria saa korjata niin usein että rahat menevät remontteihinkin. Vaikka E46 mallin ohjaustehostinkin maksaa kuulema 600€.

Ali Wale
Ali Wale
20.10.2021 12:42
Vastaa...  Sellaista

Hinausfirman kuski kertoi, että eniten hinataan bemareita, audeja ja juurikin näitä autoja, joita himoitaan.

Sellaista
Sellaista
20.10.2021 21:24
Vastaa...  Ali Wale

Eihän tämä yllätys ollut. En ymmärrä, miksi kovasti näyttävät nuoret naisetkin ostavan monesti tuollaisen bemarin tai audin.

Rahatkin menee sitten remonttiin.

Trampas
Trampas
19.10.2021 09:47

Kovasti noi maahanmuuttajat tykkää lotota, joten kaikki niiden hillo ei välttämättä ole mömmökaupoista ansaittua. Osa on hommattu omalle firmalle, jonka toimenkuva vaihtelee laidasta laitaan. Tulkin hommat ovat aika kova sana ja kiinteistöjen ”välitys”.

https://youtu.be/PnvGiM5artA

ernesti_loosonen
ernesti_loosonen
19.10.2021 09:33

Esimerkillistä toimintaa 👍 Ajatelkaapa jos jokainen pohjoismaissa oleva somali pistäisi 3 somalia kylmäksi..

Trampas
Trampas
19.10.2021 09:48
Vastaa...  ernesti_loosonen

Vuoden kuluttua ei olisikaan kummempia ongelmia. Vähän harmi tosiaankin, että 99% pilaa sen prosentin maineen.

MattiS
MattiS
19.10.2021 21:07
Vastaa...  Trampas

Oli somali sitten hyvis tai pahis, niin mitään ongelmaa ei olisi kun älyäisivät pysyä siellä Afrikan mantereella. Ei tarvitsisi miettiä koko asiaa koska mitään asiaa ei edes olisi mietittävänä.

Enkä tosiaan menisi hattua nostamaan somalille joka anteeksi pyysi, tyyppi kuitenkin syyllistyi aseelliseen ryöstöön, tai ainakin sellaisen yritykseen. Kyse ei ollut näpistyksestä.

Ali Wale
Ali Wale
20.10.2021 12:44
Vastaa...  MattiS

Kyllä ne Afrikantähden rosvot ovat kertoneet totuuden kaiken aikaa.

Kohinoor
Kohinoor
19.10.2021 09:19

”Afrikan Tähti” -peli taitaakin olla tämän Joulun hittilahja.
Kemut ja murjaanien kuninkaat pelaa kaduilla ”Euroopan Puolikuu”-peliä.

Suomi Finland
Suomi Finland
19.10.2021 08:46

Uskomatonta, että kun joku toimii, kuten kunnon vanhemman tuleekin, niin sitten isommassa kuvassa monet pitävät sitä yhteisön pettämisenä.

Nuorukaiset voisivat mielestäni ihan oikeasti aloittaa 500 sarjan Bemareiila. Ei ole mitään syytä ajatella, etteivätkö he sellaisia ole ansainneet.

He voisivat aloittaa vaikkapa 1:43 Bemareista ja kun töistä tulee rahaa, niin mahdollisuuksien mukaan mittakaava sitten muuttuu. Ehkei siihen 1:1 versioon ole koskaan rahaa, mutta ainakin jonkinmoinen Bemari olisi.

Riku Laine
Riku Laine
19.10.2021 08:20

Ampujaiset, pommittamiset arkipäivää ennen niin rauhallisessa Ruotsissa.

Toivoisin että pt-media sallii pienen off-topicin minulta.
En käytä enää vk.comia he alkoivat utelemaan jopa että henkilökorteista, passeista pitäisi heille lähettää kuva? Ei käy! Kaikkea hyvää ja jatkoa toivotellen vk-kavereille.
Olisin poistanut myös tilini mutta en pääse enää sinne edes sisälle.

Jaakko Koponen
Jaakko Koponen
20.10.2021 07:18
Vastaa...  Riku Laine

Käytä Gab.com https://gab.com siellä ei sensuuri iske eikä kysellä mitään. Jos haluat, saat haukkua ketä hyvänsä ja se on ok, koska sananvapaus.

Toki jos vihaat Trumpia ja ihannoit Bideniä, taikka loukkaannut herkästi kuten lumihiutale, niin se paikka ei ole sinulle hyvä.

Last edited 1 month ago by Jaakko Koponen
Riku Laine
Riku Laine
21.10.2021 05:12
Vastaa...  Jaakko Koponen

Kansallismielisenä haluaisin tietysti yhteyden toisiin kansallismielisiin. Vähän vaikeuksia opetella gabia.

Riku Laine
Riku Laine
21.10.2021 05:31
Vastaa...  Jaakko Koponen

Kun en oikein löydä sieltä ketään ja kansallismielisenä haluaisin tietysti yhteyden toisiin kansallismielisiin.

Eslöv
Eslöv
19.10.2021 07:24

Tässä Eslövin kouluatakista. 20% Ruotsin nuorisosta voi henkisesti huonosti eikä ihme kun ajattelee minkälaisia juttuja Ruotsissa tapahtuu päivittäin, murha murhan perään. Tulevaisuus voi tuntua toivottomalta:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/15-aringen-hade-en-plan-for-vilka-han-skulle-doda

Sompatkaa Somerolle
Sompatkaa Somerolle
19.10.2021 07:08

Parasta olisi kuitenkin jos somput asuisivat Somaliassa ja rakentaisivat sitä. Eihän heistä majoriteetti tunnu täällä viihtyvän eikä sopeutuvan (eivätkä tiedä eivätkä välitä Ruotsista maana yhtään mitään) ja lomallakin pitää yhtenään rampata Somaliassa ja lähettää sinne tukuttain rahaa.

Onko Ruotsi ja Suomi sompuille vain se paikka mistä nyhdetään rahaa? Eikö ole henkisesti aika köyhää sellainen elämä, se tuhoaa ihmisen sielun.

Tyhjä tulevaisuus
Tyhjä tulevaisuus
19.10.2021 08:08

Se on kova paikka tunnustaa itselleen että maassa missä asuu ei ole mitään ruusuista tulevaisuutta. On aina kakkosluokan kansalainen. Eikä tule vaaleat tytöt itseään tyrkyttämään vaan nostelevat nokkaansa. Ja siksi Niveaa kuluu enemmän kun Kummelin Kylien kaupassa. Sitä somppu huomaa että kaikki mitä haluaa, pitää ryöstää tai ottaa väikisin. Ja silloin elämä on kurjaa.

Parempi olisi Afrikan sarvessa kotimaataan rakentamassa. Sielä olisi sentään oman maan kansalainen. Eikä tarvisi anela almuja tai katsella kantaväestön parempaa elämää.

Anonyym
Anonyym
19.10.2021 12:06

Ne harvat somalit, jotka tiedän tai jotenkin tunnen ovat jonkinmoisissa töissä tai ainakin haluaisivat töihin ja tienaamaan. Vanhemmalla polvella suurena ansiotyön esteenä on länsimaihin sopivan ammattitaidon puute.

MattiS
MattiS
19.10.2021 21:10
Vastaa...  Anonyym

Joo, nuhteetonta ja työteliästä porukkaa.. 🤭

Perttu Kääpä
Perttu Kääpä
19.10.2021 21:55
Vastaa...  Anonyym

joo, eikä sitä ammattia ja kielitaitoa ole saanut 10-20 vuodessa opittuakaan, ahkerasta tulkin käytöstä huolimatta ja koulujen välttelystä huolimatta. ahkeraa sakkia….

Anonyym
Anonyym
20.10.2021 09:07
Vastaa...  Perttu Kääpä

Puhuin vain niistä jotka jotenkin tunnen.
Muista en niin tiedä – heidän työttömyysrosenttinsahan on melkoisen valtava.
Moni heikäläisnainenhan on kuin kotivankilassa ja on vissiin sitä mieltä, että niistä kodinhoitopalveluista korvaukseksi heidät on sinne vankilaansa elätettävä.

Wittgenstein
Wittgenstein
19.10.2021 06:42

Tässä on selvästi kysymys kotouttamisen ja ruotsalaisen yhteiskunnan epäonnistumisesta, siellä omassa kotona auvoisessa Somaliassa, Somaleilla ei koskaan ole ollut klaanisotia.

Make's perfect sense
Make's perfect sense
19.10.2021 05:29

Tutkivaa journalismia parhaimmillaan. Vaikka nykyään uutiset pitääkin lukea uutisointimediaa ja median yleistä kiinnostusta arvioimalla sekä sumealla logiikalla rivien väleistä, niin tarkimmallakaan tiiraamisella Jordbron yksityiskohtia ei olisi arvannut.

Esimerkiksi MTV3 tekstiTV:n uutinen, ”Ruotsissa vakava väkivaltarikos”, jossa 2x lapsi + 75v nainen loukkaantunut sorkkarautaväkivallassa 50v lasten isän toimesta, on helppo tulkita kantaruotsalaisen tekosiksi. Ruotsissa tapetaan ihmisiä koko ajan eikä mistään perheväkivalta loukkaantumisesta kirjoitettaisi riviäkään ellei kyseessä olisi joku tavallinen Svensson.

mike lake
mike lake
19.10.2021 00:12

On se hienoa,että on kuitenkin arvot kohdillaan.

U. Kamutapsa
U. Kamutapsa
19.10.2021 08:09
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

”afropohja” on ihan tärkein juttu.

Vakavammin sanottuna: teet hyvää työtä, ja voisit tehdä taas yhden pataan-videon.

Last edited 1 month ago by U. Kamutapsa
Taustatietoa
Taustatietoa
19.10.2021 08:10
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tämä oli hyvä ja valaiseva kertomus juurisyistä. Kiitokset Patelle. Niinkuin James Bondissakin ”Ei kuka ja koska. Vaan miksi?”.